Aproape 64.000 de hectare de pădure din judeţul Buzău au rămas în proprietatea statului român

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a reușit să recupereze în justiție o suprafață de pădure solicitată ilegal din județul Buzău, de 63.757 de hectare, aceasta intrând în proprietatea statului român, a anunțat, joi, Romsilva.

„În data de 18 noiembrie 2014, Romsilva a repurtat un nou succes în apărarea fondului forestier proprietate publică a statului, împiedicând în justiție retrocedarea ilegală a 63.757 ha pădure în județul Buzău. După ce solicitarea d-lui Năstase I. Teodor, de retrocedare a unei suprafețe de pădure, a fost respinsă de Comisia Județeană pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, Judecătoria Pătârlagele a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 63.757 ha teren forestier, sentință dată în baza unor documente din anul 1912 și, respectiv, din anul 1915. Parte din această suprafață de pădure a fost retrocedată și Obștilor Moșnenilor Buzoieni și Academiei Române”, se arată într-un comunicat al Romsilva.

Recursul formulat de Direcția Silvică Buzău s-a judecat la Tribunalul Sălaj, după aprobarea strămutării de către Înalta Curte de Casație și Justiție și, prin decizia pronunțată, a fost admis recursul în favoarea statului român. Pe 29 iunie 2012, Năstase I. Teodor și SC Expres Invest SRL — intervenientă în interes propriu — au depus la Tribunalul Buzău o cerere de revendicare a suprafeței de 63.757 ha teren forestier în județul Buzău, pârâți fiind statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, și Regia Națională a Pădurilor — Romsilva.

„În iunie 2013, RNP — Romsilva a solicitat strămutarea dosarului, pe motive de bănuială legitimă, solicitare aprobată de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru Tribunalul Vâlcea. Acesta a respins cererea reclamanților prin sentința nr. 1558/05.12.2013. Apelul reclamanților împotriva acestei sentințe a fost respins și de către Curtea de Apel Pitești, prin Decizia 323/21.05.2014. Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat recursul reclamanților împotriva Deciziei Curții de Apel Pitești și, prin Decizia nr. 3191/18.11.2014, l-a respins. Astfel, cele 63.757 ha pădure au rămas în proprietatea statului român”, se mai arată în comunicat.

În acest an, Romsilva a reușit să recupereze în instanță încă 10.000 de hectare de pădure retrocedate abuziv, însă pe rol mai există alte 400.000 de hectare de pădure, potrivit informațiilor furnizate recent de directorul general al regiei, Adam Crăciunescu.

„Am recuperat o mare parte din suprafețele de pădure retrocedate abuziv. În județul Vâlcea am recuperat în jur de 2.100 hectare, suprafață exploatată timp de 10 ani de proprietarii care au reușit să câștige la vremea respectivă, iar săptămâna trecută am câștigat la Înalta Curte de Casație 3.160 de hectare în județul Argeș și 3.600 de hectare în Prahova. Până în 2011, Romsilva nu a avut calitatea de reprezentare în justiție pentru că o avea Ministerul de Finanțe, dar din 2011 a dobândit calitate procesuală în aceste procese de retrocedare. Acum s-a clarificat situația pentru aceste suprafețe de pădure care au rămas în proprietatea statului”, a afirmat Crăciunescu.

Regia mai are pe rolul instanțelor de judecată și alte procese grele pentru suprafețe mari de pădure, de circa 400.000 de hectare, din care o suprafață considerabilă, de aproape 167.000 de hectare, se regăsește în județul Suceava.

RNP-Romsilva administrează 3.245.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului cu circa 17.500 de angajați, asigurând servicii silvice pentru o suprafață de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata