Arad: Una dintre cele mai vechi fabrici de confecţii a supravieţuit crizei economice

Una dintre cele mai vechi și mai renumite fabrici de confecții din România, înființată în urmă cu 55 de ani, SC ”Moda” SA din Arad, continuă să fie o firmă prosperă, în ciuda crizei economice mondiale.

Dacă înainte de 1990, în Arad lucrau în industria de textile — confecții peste 20.000 de salariați, la UTA, Teba, Tricoul Roșu și la Confecții, în prezent nu mai ființează decât cea din urmă. UTA a fost demolată, noii proprietari construind acolo un parc industrial, terenul unde a fost Tricoul Roșu a devenit un maidan după demolarea fabricii, iar clădirile Tebei sunt în paragină.

”Este mult? Este puțin? Dacă ne raportăm la istoria unei întreprinderi, nu este nici mult, dar nici puțin. Aceasta deoarece puține întreprinderi se pot mândri că au ajuns la această vârstă, lucru care se explică și prin aceea că în prezent nici nu se mai urmărește acest lucru, mediul economic de azi aflându-se într-o permanentă schimbare și reașezare”, a declarat vineri,  inginer Monica — Diana Fufezan, directorul general al societății.

Potrivit acesteia, în aceste zile, societate aniversează 20 de ani de la privatizare, 20 de ani de colaborare cu cunoscuta firmă ”Karpeller” din Manchester (Anglia) și 5 ani de la mutarea producției în noul sediu, adaptat necesităților actuale.

Oficial, fabrica a cărei ”urmașă” este această societate, a luat ființă la data de 7 iulie 1959. La început, noua întreprindere industrială s-a numit Fabrica de Confecții Arad, pentru ca ulterior să se numească Întreprinderea de Confecții Arad, iar din 1990, SC ”Moda” SA. Bazele acesteia au fost puse în anul 1945, atunci când un grup de 30 de meseriași s-au constituit într-o asociație sub numele de ‘Atelierele colective ale croitorilor’ din Arad, în același an constituindu-se Cooperativa meșteșugărească ‘Solidaritatea’, prima de acest fel din Arad, la care s-au afiliat și alte meserii. În anul 1950, croitorii s-au desprins din această cooperativă, fondând propria lor cooperativă, numită ‘Artex’, cooperativă care a început în anul 1954 să își construiască un nou local de producție, pentru 600 de muncitori, pe un teren situat pe str. Ocsko Terezia (în prezent Liviu Rebreanu), unde s-a aflat până în urmă cu câteva zile sediul SC ‘Moda’ SA.

La scurt timp de la înființare, Fabrica de Confecții din Arad a început să se impună atât pe piața internă, cât și pe cea externă, alături de ”Mondiala” Satu Mare fiind primele fabrici românești care au început să lucreze, la începutul anilor ’60, produse pentru ‘export-vest’, mai precis pentru Germania.

De la un an la altul, cererea de produse a crescut continuu, ajungându-se ca în anul 1961 aici să se producă peste 250 modele de confecții pentru femei, bărbați și copii. Ca o consecință a acestui fapt, s-a impus și creșterea numărului de muncitori, astfel că a fost necesară trecerea la un program de lucru pe două schimburi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata