Argeş: Helios, primul câine cu brevet de intervenţie în avalanşă din România, este complet operaţional

Helios, primul câine cu brevet de intervenție în avalanșă din România, a împlinit vârsta de doi ani și va fi complet operațional în iarna care urmează, a declarat joi, șeful Serviciului Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș, Ion Sănduloiu.

„Am obținut încă din decembrie anul trecut brevetul național francez pentru intervenție în avalanșă, însă un astfel de câine devine complet operațional după vârsta de doi ani. A împlinit doi ani în august, deci acum putem spune că este complet operațional pentru sezonul care urmează”, a spus Ion Sănduloiu, care împreună cu Helios formează prima și deocamdată singura unitate canină de intervenție la avalanșă din țară.

Antrenarea unui astfel de câine a fost extrem de dificilă, datorită specificului activității pe care trebuie să o desfășoare, însă în cazul lui Helios lucrurile au mers foarte bine.

„Am fost avertizat că până la un an câinele este posibil să clacheze, să nu mai evolueze. Deci depui efort, depui sute de ore de muncă cu el, apoi el ajunge la un refuz și nu mai ai ce să faci. (…) La școala din Franța am început evaluările 35 de echipaje, am fost admiși în școală 20 considerați suficient de pregătiți și am absolvit 18. (…) Și încă ceva, dacă un câine de pază și apărare ar putea fi comparat cu un paznic sau o gardă de corp, acesta este inginer. Îți trebuie mult mai multă pregătire, iar domeniul este cu totul contrar stilului canin de a căuta. Nu caută urmă de miros greu, cum ar face un câine de urmă, câinele de avalanșă nu caută așa ceva. El trebuie să simtă particule foarte fine de miros ușor (…) și să-și dea seama că unde dispare urma de miros, acolo, sub zăpadă, este victima”, a explicat șeful SPJS Argeș.

Un câine de avalanșă poate contribui decisiv la salvarea victimelor, dacă intervenția se face în timp util, însă își poate dovedi utilitatea și în cazurile nefericite în care cei prinși sub zăpadă nu supraviețuiesc.

„Noi avem experiența unei avalanșe din 2003, cu patru morți. Am fost alarmați pe 1 ianuarie 2003, am găsit primul cadavru pe 3 ianuarie, iar ultimul l-am găsit pe 9 iunie. În timpul ăsta s-au cheltuit foarte multe resurse și presiunea asupra noastră a fost foarte mare. (…) Sunt perioade foarte lungi în Făgăraș când nu poți să riști viețile unor oameni pentru astfel de activități de căutare. (…) În primul rând accesul este foarte dificil, dar și pericolele sunt foarte mari. (…) Un câine ar avea toate șansele să reducă timpul de căutare”, a afirmat Ion Sănduloiu.

În opinia sa, în România ar fi nevoie de 25 de unități canine de intervenție la avalanșă, pentru a acoperi toate zonele montane de risc.

„Franța are 140 de unități canine de intervenție la avalanșă, deci 140 de câini și în permanență încearcă să mențină acest număr. La noi, dacă ar fi undeva la 25 de unități canine, după estimările mele ar fi suficient. (…) Cu o floare nu se face primăvară. Eu dacă sunt luat cu câinele pentru o intervenție în Bucegi, să spunem, e clar că omul acela este mort când ajung la el. Dacă ar fi 20-25 de unități canine, probabil că ar fi una sau două suficient de aproape, astfel încât să poată să intervină în timp util”, a explicat șeful SPJS Argeș.

El s-a arătat, totuși, destul de optimist în privința șanselor ca și în alte zone din țară să poată fi folosiți, în următorii ani, câini specializați în intervenții în caz de avalanșă.

„Noi am spart gheața, dar în mod sigur vor mai apărea și alte echipaje. Sunt oameni care sunt doritori, însă nu au resurse, sunt și situații în care se găsesc resurse, dar nu au oameni. (…) Nefiind o chestie centralizată, depinde de politica fiecărei unități administrativ-teritoriale. (…) În Franța, serviciile de salvamont sunt plătite de stațiuni, deci tot politică locală înseamnă. Stațiunile scumpe investesc în așa ceva și caută să aibă câțiva câini, în așa fel încât schiorii să se simtă în siguranță. Dar sunt diferențe foarte mari între ceea ce se oferă în stațiunile bogate și în cele cu mai puține resurse. (…) Deci nici acolo lucrurile nu sunt doar roz, totul depinde de interesul local”, a declarat Ion Sănduloiu.

Câinele Helios și conductorul acestuia, salvatorul montan Ion Sănduloiu, au obținut la sfârșitul anului trecut brevetul național francez pentru intervenție în avalanșă.

Echipa din Argeș a participat, între 2 și 18 decembrie 2013, la stagiul național de formare a unităților canine pentru intervenție la avalanșă organizat de Asociația Naționala pentru Studiul Zăpezii și Avalanșelor (ANENA) aflată în subordinea Ministerului de Interne din Franța. Stagiul desfășurat în Les Deux Alpes, pe un ghețar aflat la o altitudine de 3.300 de metri, a urmărit formarea aptitudinilor operaționale pentru găsirea victimelor avalanșelor.

Helios a fost primit de salvatorii montani argeșeni în aprilie 2013, ca donație de la colegii lor din departamentul francez Savoia. Este un câine din rasa Border Collie, care atunci când a ajuns în România avea doar șapte luni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: adevarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata