Aristotel Căncescu şi Ion Diniţă, trimişi în judecată

Dosarul în care președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, este acuzat de fapte de corupție a ajuns pe masa judecătorilor instanței supreme, după ce DNA l-a trimis în judecată alături de inculpații Ion Diniță, Viorel Costea, Aurelia Popescu și Cristian Emil Cirică.

Dosarul se judecă în cameră preliminară, iar pentru judecarea unei contestații a lui Căncescu privind măsurile asigurătorii, ÎCCJ a stabilit termen pentru data de 22 decembrie.

Potrivit unui comunicat DNA transmis miercuri , Aristotel Căncescu, aflat în stare de arest preventiv, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infracțiuni), luare de mită, spălare de bani, în formă continuată, trafic de influență și instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos.

Ion Diniță este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni), dare de mită și spălare de bani, Aurelia Popescu, Cristian Emil Cirica, Viorel Costea, Mircea Popa și Ioan Boțoman, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Maria Gheorghieș, pentru complicitate, iar Radu Ispas, administrator public al județului Brașov, la data faptelor, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni) și instigare la tentativă la această infracțiune.

În același dosar au fost deferiți justiției: Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Brașov, pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni), Bogdan Rusu, director al SC Canaris SRL, dar și societatea, pentru spălare de bani, în formă continuată.

Obiectul dosarului îl reprezintă fapte desfășurate în perioada noiembrie 2006 — noiembrie 2014, fiind legate de activitatea șefului CJ Brașov și administratorul public al județului, care și-au folosit funcția publică de autoritate locală pentru interesele proprii și ale firmelor SC Gotic SA și SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau.

Procurorii DNA susțin că cele două firme ”de casă” dețineau cvasi — totalitatea contractelor derulate cu CJ Brașov, întrucât le erau acordate preferențial, prin încredințare directă, ca urmare a dispoziției lui Aristotel Căncescu.

„În perioada 2006—2007, în urma desfășurării procedurilor de achiziție publică — licitație deschisă, CJ Brașov, reprezentat de Aristotel Căncescu, a încheiat două contracte cu SC Gotic SA, declarată câștigătoare a licitațiilor, reprezentată de Ion Diniță, în calitate de director general. Aceste contracte aveau ca obiect întreținerea, reparația și salubrizarea drumurilor județene (contractul de achiziții publice nr. 69/20.09.2007) și execuția, finalizarea și întreținerea drumului Rupea — Racoș (contractul de achiziții publice nr. 8798/10.11.2006)”, se arată în comunicat.

Contractul de concesiune nr. 69/20.09.2007 (întreținere și salubrizare în sezonul rece — deszăpeziri precum și întreținerea și reparații pe timp de vară), au reținut anchetatorii, a fost încheiat pe 6 ani, având o valoare de peste 9,7 milioane lei cu TVA, dar acesta a fost modificat de cinci ori, în perioada 2008 — 2012, deși în cuprinsul documentului nu erau prevăzute modalități concrete de modificare a prețului contractului.

„Urmare a acestor majorări nelegale, valoarea totală a contractului a ajuns la suma de 101.750.482,28 lei cu TVA, față de valoarea inițială de 9.724.823,30 lei cu TVA, înregistrându-se o creștere cu 1.046,29 %. Actele adiționale au fost semnate de inculpații Căncescu, Cirică, Popescu și alte persoane, din partea CJ Brașov, iar din partea firmei Gotic SA de către inculpatul Diniță. Același lucru s-a întâmplat și în cazul celui de-al doilea contract, în valoare de 14.064.497,52 lei cu TVA, prețul acestuia fiind modificat prin trei acte adiționale, în perioada 2008 — 2010, semnate de inculpații Căncescu, Ispas, Popescu, Costea și alte persoane, iar din partea firmei Gotic SA de către inculpatul Diniță. Actualizarea prețului s-a făcut în urma unei înțelegeri frauduloase între Diniță și Căncescu, fără a exista vreun temei de fapt sau de drept pentru aceasta, urmărindu-se doar ca primul să obțină necuvenit o importantă sumă de bani din fondurile publice”, se mai spune în document.

DNA menționează că ultimul act adițional a fost încheiat în realitate după ce contractul expirase, iar apoi a fost antedatat.

„Deși lucrările au început efectiv abia în martie 2007, cu altă tehnologie decât cea prevăzută în documentația achiziției publice, au fost întocmite situații de lucrări de către constructorul SC Gotic SA, care au fost apoi facturate de constructor și achitate de CJ Brașov la nivelul sumei de 1.012.612,16 lei cu organizare de șantier și TVA. Facturile au fost plătite prin ordine de plată semnate de Căncescu, iar din înscrisurile depuse la dosar de CJ a rezultat că la decontarea acestor sume de bani au stat situații de lucrări și centralizatoarele lunare întocmite de executantul SC Gotic SA, semnate din partea acesteia de inculpata Gheorghieș. Totodată aceste documente au fost semnate de Ioan Boțoman în calitate de diriginte de șantier, precum și de Viorel Costea, în calitate de director al DADP din cadrul CJ Brașov”, arată DNA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata