Armata UE: O himeră care nu s-a materializat niciodată în 60 de ani

O armată a Uniunii Europene, idee în favoarea căreia președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pledează în plină perioadă de tensiuni cu Rusia, este o himeră veche de 60 de ani, care nu a reușit niciodată să capete contur, subliniază analiști, citați de AFP.

‘O armată unică pentru toți europenii i-ar da de înțeles Rusiei că suntem foarte serioși atunci când este vorba despre apărarea valorilor UE’, a explicat Juncker într-un interviu oferit publicației germane Welt am Sonntag.

O forță comună ar permite astfel raționalizarea cheltuielilor militare ale celor 28 de țări membre ale UE și ar favoriza integrarea lor militară. Acest lucru ‘ne-ar ajuta să punem la punct o politică externă și de securitate comună’, în condițiile în care ‘imaginea Europei a fost afectată dramatic; se pare că europenii nu prea sunt luați în serios’, a precizat Juncker.

Economiile ar putea ajunge la 120 de miliarde de euro pe an, estimează CE, detaliile urmând să fie discutate la summitul din iunie al șefilor de stat și de guvern, ce va fi consacrat problemelor apărării.

‘Se vorbește de 60 de ani despre asta’, subliniază Giles Merritt, secretar general al centrului de reflecție Friends of Europe, referindu-se la eșecul din 1954 privind Comunitatea Europeană a Apărării, după ce înființarea acesteia a fost respinsă de parlamentari francezi. În timp ce Europa dorea să-și strângă rândurile în fața amenințării comuniste ce se întindea în Asia, încercând să integreze viitoarele unități ale armatei germane, acest vot a descurajat timp de decenii orice inițiativă în acest domeniu al apărării.

‘Este o pură iluzie’, comentează Vivien Pertusot, de la Institutul Francez pentru Relații Internaționale. ‘O armată europeană nu are nimic de-a face cu Rusia, doar Juncker știe ce beneficii suplimentare ar putea aduce o asemenea armată în contextul relațiilor tensionate dintre Bruxelles și Moscova’, din cauza crizei din Ucraina, adaugă Markus Kaim, de la Institutul de Studii Politice SWP din Berlin.

În special, extrem de puține țări sunt gata să sacrifice fie și o uncie din suveranitatea lor națională pentru o armată federală europeană. Și când este vorba de a înființa o misiune, cum este cea formată din 600 de militari desfășurați în prezent în Republica Centrafricană, este adesea dificil să găsești voluntari.

‘Este logic ca statele naționale să coopereze în problemele de apărare, pentru a face să existe mai multă securitate, însă nu este bine ca UE să aibă capacități, armate, forțe aeriene și tot restul’, afirma încă în decembrie 2013 premierul britanic David Cameron.

Ideea unui cartier general al UE cu sediul la Bruxelles, avansată în plină animozitate dintre SUA și unele țări europene cu privire la intervenția în Irak, în 2003, s-a lovit de opoziția celor mai atlantiști europeni.

Chiar dacă Juncker a dat acum asigurări că nu se pune problema de a concura NATO, care include 22 dintre cele 28 de țări membre ale UE, acesta este principalul argument al celor care se opun înființării unei armate europene. ‘Multe țări se ascund în spatele Marii Britanii’, inclusiv Franța și Germania, afirmă Markus Kaim. ‘Cele mai mici state mizează pe NATO. Ele nu vor să depindă de imprevizibila UE’, subliniază acesta.

În virtutea rolului jucat de Rusia în criza ucraineană, Alianța Atlanticului de Nord a devenit conștientă de necesitatea de a reveni la originile sale, de apărare colectivă împotriva unei agresiuni externe. Ea depune eforturi pentru a susține țările de pe flancul său estic, amplificându-și misiunile poliției aerului și creând o forță de reacție foarte rapidă de 5.000 de oameni.

Europenii s-au angajat să coopereze pe marginea echipamentului greu și vor trage o concluzie în iunie. ‘În realitate, SUA își apără cu gelozie interesele economice‘, combătând tot ce le-ar putea concura industriile naționale, potrivit lui Janis Emmanouilidis, de la think-tankul European Policy Center.

Agenția Europeană de Apărare, înființată în 2004, este menită să promoveze cooperarea în domeniul armamentului și să întărească baza industrială și tehnologică a apărării UE. Ea se concentrează de asemenea pe alimentarea în zbor a avioanelor de luptă, pe drone și pe comunicațiile prin satelit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata