ARPIM: Introducerea cardurilor de sănătate reprezintă un pas important pentru însănătoşirea sistemului

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) consideră că implementarea cu succes a proiectului cardurilor de sănătate reprezintă o etapă importantă în care intră sistemul sanitar din România și susține că utilizarea cardurilor va aduce beneficii majore atât pacienților, cât și sistemului.

„Utilizarea cardurilor va aduce beneficii majore atât pacienților, cât și sistemului, datorită creșterii nivelului de transparență în managementul banilor și îmbunătățirii controlului serviciilor medicale și al medicamentelor decontate de către statul român. Cardul de sănătate înseamnă un control mai bun al fondurilor în sistem și deci mai mulți bani pentru sănătatea românilor. Una dintre cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate în acest moment o reprezintă subfinanțarea cronică, fenomen care s-a perpetuat și din cauza imposibilității de a controla drumul banilor în sistem. Introducerea cardurilor de sănătate contribuie la eficientizarea sistemului, și, împreună cu rețeta electronică și dosarul electronic, facilitează urmărirea modului de cheltuire a banilor”, susține ARPIM într-un comunicat remis presei luni.

Potrivit directorului executiv al ARPIM Dan Zaharescu, pentru pacientul român cardul de sănătate înseamnă, pe termen scurt, mai puțină birocrație, întrucât acesta înlocuiește adeverința de asigurat și de salariat, iar pe termen lung, va contribui la creșterea calității serviciilor de medicale și va permite o mai bună evaluare a numărului de pacienți și a serviciilor medicale pe care aceștia le accesează.

„Totodată, pentru ca un sistem de sănătate să ofere servicii de calitate pacienților, este importantă nu doar transparența, ci și predictibilitatea. Un sistem de sănătate este funcțional dacă toți cei care activează în cadrul lui pot beneficia nu doar de un nivel crescut de transparență, ci și de mai multă predictibilitate. În cazul producătorilor de medicamente această predictibilitate este esențială întrucât permite derularea planurilor de investiții pe termen mediu și lung, în beneficiul pacienților și al mediului economic deopotrivă”, a adăugat Zaharescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

ARPIMcard de sanatateCNAS
Comentarii (0)
Adaugă comentariu