Artă devorată de schimbările climatice

Schimbările climatice nu afectează numai milioane de persoane, ecosisteme, animale şi plante, cum avertizează oamenii de ştiinţă din întreaga lume, ci şi mii şi mii de opere de artă şi patrimoniul cultural – statui, maiestuoase catedrale, sugestive fântâni, relatează cotidianul spaniol El Mundo.

Emisiile de CO2 generează schimbări în compoziţia chimică a atmosferei din cauza cărora ploaia este mai acidă. Această ploaie, care uneori este tot atât de acidă ca oţetul, are un efect coroziv asupra unora dintre materialele care dau viaţă sculpturilor, bisericilor, fântânilor sau palatelor.

„Ploaia acidă afectează mai ales marmura şi alte pietre calcaroase, pe care încetul cu încetul le distruge, le dizolvă. Vedem deja statui grav afectate de această ploaie. Dacă nu se face nimic, în termen de 20 de ani multe clădiri, sculpturi şi fântâni care împodobesc pieţele noastre ar putea fi grav deteriorate. Singura soluţie pentru a le proteja ar fi aceea de a le acoperi”, apreciază Elisabetta Erba, cercetător şi profesor în cadrul Departamentului de Ştiinţe ale Pământului de la Universita degli Studi di Milano. Ar mai fi, totuşi, varianta rezolvării problemei prin reducerea în mod radical a emisiilor de CO2 provocate de consumul de combustibili fosili.

De exemplu, cercetătorul prezintă două fotografii ale unei sculpturi ce decorează intrarea într-un castel din 1702 situat în Westfalia (Germania). În prima fotografie, care datează din 1908, se văd perfect trăsăturile femeii reprezentate în piatră, pliurile îmbrăcămintei, degetele mâinilor. În a doua fotografie, din 1968, detaliile nu se mai văd. Această distrugere s-a produs în numai 60 de ani, subliniază Elisabetta Erba. Statuia rezistase timp de două secole, dar ploaia acidă a învins-o.

Celebrul monument Taj Mahal din India este din marmură şi, din cauza ploii acide şi a poluării mediului înconjurător, a suferit deja modificări ale culorii sale.

Încălzirea globală afectează şi regimul pluvial.

„S-a schimbat mult în ultimii ani. Cade o mai mare cantitate de apă şi concentrată în foarte puţin timp”, spune geologul Enzo Morsa, profesor din cadrul departamentului de Ştiinţe ale Pământului de la Universita degli Studi di Napoli Federico II. Aceasta provoacă viituri, avalanşe de noroi şi alunecări de teren care au un efect nociv asupra patrimoniului artistic şi cultural.

„Peste 70% din alunecările de teren care s-au produs în Europa anul trecut s-au înregistrat în Italia, semnalează Francesco Peduto, preşedinte al Consiliului Naţional al Geologilor din Italia.

„În ultima vreme observăm că, probabil din cauza schimbărilor climatice, trombele de apă sunt tot mai violente„, afirmă acesta.

Rezultatul este că, potrivit ultimului raport al organismului public în materie de mediu ISPRA (Istituto superiore per la protezione e la ricerca ambientale), aproape două bunuri culturale italiene din zece sunt în pericol de a se face praf din cauza alunecărilor de teren şi a avalanşelor. Este vorba despre alunecări de teren care, în majoritatea cazurilor, sunt provocate de ploi puternice, de condiţiile geologice particulare ale Italiei şi de acţiunea oamenilor, care, prin dezvoltările imobiliare necontrolate, agravează situaţia.

Cotidianul spaniol menţionează, de asemenea, cazul minunatei zone de coastă „Costiera Amalfitana”, destinaţie turistică din Golful Salerno, înscrisă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial datorită frumuseţii sale, valorii culturale şi biodiversităţii.

Geologii estimează că 88% din această zonă de coastă riscă să sufere o viitură, o alunecare de teren sau avalanşă de noroi. În localitatea Minori, de exemplu, pericolul este de 81%, dar în diverse zone urbane ale localităţii pericolul urcă la 100%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: zeenews.india.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata