„Asaltul” microîntreprinderilor în regiunile Nord-Vest şi Nord-Est: 99 de proiecte depuse la Cluj, 103 la Piatra-Neamţ

Procesul de depunere pe DMI 4.3. „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” a inceput in forta si in Regiunile Nord-Vest si Nord-Est.

Reprezentantii celor doua ADR-uri (Nord-Vest si Nord-Est) au confirmat interesul crescut manifestat pentru aceasta linie de finantare, in fiecare dintre cele doua regiuni depunandu-se deja aproximativ 100 de proiecte:

  •     99 de proiecte depuse la ADR Nord-Vest pana astazi la ora 14:00;
  •     103 proiecte depuse la ADR Nord-Est pana astazi la ora 16:30, 95 dintre acestea fiind depuse ieri, in prima zi a apelului de proiecte.

Conform reprezentantilor celor doua institutii, la niciunul dintre ADR-uri nu s-au inregistrat incidente, procesul de depunere desfasurandu-se in mod civilizat si in conformitate cu procedurile stabilite.

„Procesul de depunere a cererilor de finantare a decurs in mod firesc, nu au fost inregistrate incidente si nu a fost necesara nici interventia personalului OI Nord-Est, cu atat mai putin a fortelor de ordine”, a declarat  directorul OI POR Nord-Est, Gheorghe Harja, acesta adaugand ca intrarea in sediu a persoanelor venite sa-si inregistreze proiectele s-a facut in mod ordonat.

„Tot procesul s-a derulat fara probleme si in mod transparent”, a precizat si doamna Andreea Marcu, expert comunicare in cadrul ADR Nord-Vest, aceasta mentionand ca au fost luate, preventiv, si cateva masuri de siguranta:

  •     S-a creat un flux de acces separat in institutie pentru depunerea proiectelor pe DMI 4.3;
  •     Intregul proces a fost filmat atat prin camerele de supraveghere din interiorul institutiei, cat si prin cele din exteriorul acesteia;
  •     Au fost prezenti doua observatori din partea AM POR;
  •     S-a cerut sprijinul Jandarmeriei pentru a interveni in caz de nevoie.

Proiectele depuse vor fi finantate in ordinerea inregistrarii lor la ADR-uri (pe „principiul primul venit, primul servit”), cu conditia indeplinirii conditiilor de eligibilitate si de punctaj.

Alocarile disponibile:

  •     pentru Nord-Est – 5,43 mil. euro (aprox.  27 de proiecte),
  •     pentru Nord-Vest – 3,88 mil. euro (aprox. 19 proiecte),
  •     pentru Sud Muntenia – 13,44 mil. euro (aprox. 68 de proiecte).

Desi considerata de bun augur pentru mediul de afaceri, relansarea DMI 4.3. in aceste 3 regiuni a generat nemultumiri in randul potentialilor beneficiari si al consultantilor, acestia acuzand faptul ca, prin nepublicarea prealabila a Ghidului spre consultare (conform procedurii obisnuite) si lansarea in graba a apelului, a fost pusa in pericol competitia reala si corecta intre proiecte. 

Aceste nemultumiri au fost alimentate si de lipsa unei reactii publice a AM POR cu privire la motivele pentru care Ghidul nu a fost publicat spre consultare, precum si de temerile ca ar putea exista proiecte depuse „peste rand” sau chiar inainte de deschiderea oficiala a apelului de proiecte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata