ASF a aprobat modificarea Codului BVB, piaţa va fi restructurată

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de modificări propuse de Bursa de Valori București (BVB) pentru Codul BVB, care vizează o nouă segmentare a pieței reglementate și măsuri pentru creșterea vizibilității și lichidității acțiunilor listate, a anunțat luni BVB, într-un comunicat.

Potrivit acestor modificări, emitenții vor putea și sunt îndemnați să transmită comunicate/ rapoarte curente și în timpul ședinței de tranzacționare, instrumentele financiare nu vor mai fi suspendate de la tranzacționare în ziua derulării Adunării Generale a Acționarilor /AGA/ emitentului, iar categoriile 1, 2 și 3 pentru acțiuni vor fi înlocuite cu categoriile Premium și Standard.

‘Modificările la Cod includ, printre altele, eliminarea recomandării transmiterii rapoartelor curente de către emitenți în afară ședinței de tranzacționare. Când această modificare va intra în vigoare, emitenții vor transmite comunicatele/ rapoartele curente de îndată ce sunt disponibile, inclusiv în timpul ședinței de tranzacționare, dar nu mai târziu de 24 de ore de la producerea respectivului eveniment’, precizează BVB.

Totodată, dacă un emitent urmează să transmită în timpul ședinței de tranzacționare un comunicat/ raport curent care conține informații ce ar putea influența semnificativ prețul/ randamentul sau decizia de a investi, acesta trebuie să notifice în prealabil BVB cu cel puțin 5 minute înainte de transmiterea comunicatului/ raportului curent.

‘Toamna anului 2014 aduce un alt val de schimbări care vor deveni următoarele etape în dezvoltarea și modernizarea pieței de capital din România. Tuturor companiilor listate pe piața reglementată le este permis — și sunt încurajate — să transmită rapoarte curente imediat ce acestea sunt întocmite. Este în interesul emitenților să furnizeze informații pieței, în mod continuu, și să nu aștepte până la închiderea ședinței de tranzacționare sau să le transmită doar înainte ca aceasta să înceapă. Raportarea în mod continuu creează lichiditate și minimizează riscul pe care îl implică posesia de informații ce pot influența prețul. De asemenea, solicită atenția investitorilor, făcându-i participanți la piața deplin conștienți’, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

O altă îmbunătățire a Codului BVB stipulează că instrumentele financiare ale emitenților nu vor mai fi suspendate de la tranzacționare în zilele de derulare a AGA, prin acest amendament, BVB aliniindu-se la standardele internaționale în această materie. Aceste noi prevederi vor intra în vigoare începând cu data de 10 noiembrie 2014.

Pe piața reglementată, categoriile 1, 2 și 3 pentru acțiuni vor fi înlocuite cu nouă noi categorii — Premium și Standard. Alături de criteriile generale pe care acțiunile trebuie să le îndeplinească pentru admiterea la tranzacționare pe piața reglementată, pentru admiterea în Categoria Premium, valoarea de piață a free-float-ului (cota de acțiuni tranzacționate liber — n.r.) trebuie să fie de cel puțin 40 milioane euro.

‘Prin transformarea segmentării pieței continuăm șirul progreselor început în primele luni ale acestui an prin relaxarea criteriilor și condițiilor de admitere pentru emitenții nou listați. Investitori vor avea acum o nouă segmentare a pieței, care este mult mai lizibila și mai ușor de înțeles. Aceasta va fi a doua metodă prin care pot fi înțelese rapid activele disponibile pe piață, după setul de indici, care rămân principalul instrument și alfabet al pieței și a performanței sale’, a afirmat directorul general al BVB.

Pot fi incluse în Categoria Premium acțiunile emitenților, inclusiv ale societăților de investiții financiare, cu acordul/ la solicitarea emitentului, care îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții — emitentul se număra printre cele mai lichide companii, media capitalizării free-float-ului emitentului pe ultimele trei luni este mai mare decât o anumită valoare stabilită de BVB, alți emitenți care nu se încadrează în criteriile prevăzute anterior, dar au un coeficient de lichiditate mai mare decât un prag stabilit de BVB, cu condiția ca emitentul să aibă încheiat un contract cu un market maker pentru susținerea lichidității pieței acțiunilor. Pragurile corespunzătoare pentru criteriile menționate vor fi stabilite de BVB.

BVB poate aproba admiterea sau promovarea în Categoria Premium acțiuni chiar dacă nu sunt îndeplinite toate cerințele aferente. O astfel de excepție poate fi acordată în situația în care BVB apreciază că nu sunt compromise obiectivele avute în vedere prin crearea categoriei Premium.

Clasificarea pe categoriile 1, 2 și 3 va fi eliminată și în cazul drepturilor și obligațiunilor corporative. Aceste instrumente financiare vor fi încadrate doar ca drepturi și obligațiuni, fără vreo diferențiere pe categorii. Nouă structură va intra în vigoare după emiterea de către BVB a deciziei cu privire la valorile parametrilor aferenți criteriilor de promovare în Categoria Premium acțiuni, la o dată care va fi stabilită de directorul general.

La acea dată, acțiunile admise anterior în Categoria 1 și care vor îndeplini condițiile de promovare în Categoria Premium vor fi considerate admise de drept în Categoria Premium, fără alte formalități. Acțiunile admise anterior în Categoria 1 și care nu îndeplinesc condițiile de menținere în Categoria Premium, precum și instrumentele financiare admise anterior în Categoria 2 și 3 vor fi considerate admise în Categoria Standard.

În Codul BVB au fost introduse și o serie de prevederi în legătură cu noul Cod de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori București, pe care toți emitenții listați vor fi încurajați să-l respecte. Astfel, de fiecare dată când emitentul se va află în situația de a nu respecta una sau mai multe prevederi ale Codului de Guvernanță Corporativă, acesta trebuie să transmită BVB un raport curent prin care să comunice informații detaliate cu privire la această situație. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

ASFBursa de valori BucurestiBVB
Comentarii (0)
Adaugă comentariu