ASF a publicat pe propria pagină de internet un ghid al consumatorului cu informaţii utile şi în cazul Astra Asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe propria pagină de internet și pe pagina de Facebook un scurt ghid al consumatorului care include și un set de întrebări și răspunsuri pentru situații frecvent întâlnite în cazul asigurătorului Astra, potrivit unui comunicat remis marți.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii trecute, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se află în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei.

‘Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu societatea Asigurare-Reasigurare Astra SA sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), sau să solicite detalii telefonic’, se menționează în comunicat.

Potrivit documentului, listele potențialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă — cei îndreptățiți a solicita compensații de la FGA), rezultate din evidențele transmise de asigurător, se publică de către FGA după 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii pe lista potențialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susțină cererea’, se mai spune în comunicat.

Decizia ASF privind declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească. FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Creditorii de asigurări pot solicita plăți, conform legii, cum ar fi: sumele cuvenite creditorilor de asigurări aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare, precum și despăgubirile/indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, în situația în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.

‘În situația unor daune produse anterior deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar și în situația producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării/ persoanele păgubite se pot adresa FGA’, se mai spune în comunicat.

ASF precizează că FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguraților, beneficiarilor asigurării, precum și terțelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asigurătoare se află în stare de faliment.

‘Destinația principală a sumelor, aflate la dispoziția FGA, este plata indemnizațiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate în condițiile legii, către creditorii de asigurări îndreptățiți ai societății de asigurare aflată în faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege’, potrivit ASF. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata