ASF: Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru prim-ministru

Salariile conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru primul ministru şi nici pentru orice membru al Parlamentului pentru că ei sunt beneficiari legali ai acestor informaţii şi ar fi trebuit să le deţină inclusiv înainte de relevarea lor în presă, arată un comunicat al ASF remis, vineri.

‘În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informaţiilor privind salariile şi personalul din ASF, preşedintele României sau primul ministru al Guvernului României au fost dezinformaţi, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituţional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014′, subliniază sursa citată.

Comunicatul precizează, în context, că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca instituţia să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.

În acest sens, comunicatul prezintă pe larg firul evenimentelor care au culminat cu anunţul privind intrarea în administrare specială a celei mai mari companii de asigurări: Astra. Potrivit acestuia, o primă listă cu salariile din ASF apare în spaţiul public în 26 ianuarie, respectiv la numai câteva zile după ce instituţia a finalizat controlul la Astra. Totodată, instituţia acuză, din nou ‘presiuni fără precedent’ exercitate asupra conducerii prin publicarea, din nou, a salariilor din ASF, în data de 14 februarie, respectiv cu patru zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.

Comunicatul vorbeşte, de asemenea, şi despre ‘atacul fără precedent’ la adresa unei instituţii de supraveghere care a venit din partea preşedintelui României la o zi după anunţarea deciziei privind Astra.

‘În data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea Astra. În data de 18 februarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societăţii Astra, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natură infracţională (confirmarea lor fiind atributul altor instituţii ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ‘’o lovitură în stil mafiot” şi numind conducerea ASF ‘‘incompetentă”. În data de 19 februarie 2014, un alt atac fără precedent la adresa unei autorităţi de supraveghere a fost declanşat de către Preşedintele României, care a denumit instituţia ASF – ‘’o cloacă” şi a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ‘‘incompetentă”. Subliniem că Preşedinţia României este beneficiar legal al tuturor informaţiilor legate de salarizarea ASF şi a informaţiilor legate de competenţele conducerii ASF şi ar fi trebuit să dispună de informaţiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la Astra’, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, orice referire nepotrivită la adresa ASF, ca instituţie, este de natură să prejudicieze şi să submineze activităţi care ţin de funcţionarea ASF, de supravegherea şi controlul exercitat, de rolul independent pe care instiuţia ASF îl are pentru stabilitatea pieţei financiare non-bancare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata