Asfaltarea singurului drum naţional de pământ din România, speranţa celor din Ţara Loviştei

Ultimul drum de pământ din România, un drum considerat fantomă pentru că, deşi apare pe GPS, el în realitate este doar o uliţă desfundată, drumul Loviştei sau Drumul Naţional 7D, a intrat în atenţia CNADNR, la sfârşitul anului trecut reluându-se studiile de fezabilitate.

De altfel, odată cu topirea zăpezilor, mai multe echipe ale companiei care a câştigat licitaţia au început măsurătorile în teren, oferind speranţa încă o dată atât localnicilor, cât şi autorităţilor locale din comunele loviştene — Câineni, Boişoara, Titeşti şi Perişani — că acest drum, cea mai scurtă legătură a Vâii Oltului cu Piteştiul, prin Curtea de Argeş, va cunoaşte asfalt, nu doar şleauri de noroi, cratere, şanţuri formate de torenţi.

Mai mult, reabilitarea DN7D, singurul drum naţional de pământ din România, este, pentru edilii din această parte a judeţului, singura şansă de dezvoltare a turismului, a investiţiilor, a unităţilor de producţie şi a rămânerii acasă a tinerilor.

Oricine vine aici, vede în stânga, munte, în dreapta, munte, cascade, izvoare, este un spectacol al naturii. Dar jos e dezastru, un drum de pământ, plin de gropi, un drum în care îţi rupi maşina şi juri că nu mai calci niciodată. Un drum fantomă, al nimănui. Vestea că s-a reluat acum SF-ul este minune, este cea mai bună ştire din ultimii 15 ani”, a declarat luni, Ion Nicolae, primarul din Câineni.

Cătălin Daneş, primarul din Titeşti, spune că DN7D a condamnat Ţara Loviştei la sărăcie şi uitare.

„Este cea mai frumoasă regiune a Vâlcii, regiunea cruciaţilor, a romanilor, a celor mai cunoscute legende, este locul unde istoria musteşte la tot pasul. Dar nimeni nu se încumetă să vină aici, din cauza acestui drum forestier numit DN 7D. De aceea pleacă tinerii în alte părţi. Vrem pensiuni? Păi cine să investească în turism când pe drumul Loviştei îţi rupi maşina. Să sperăm că ce se întâmplă acum pe acest drum, cu măsurătorile, este de bun augur„, spune Daneş.

Și primarul din Perişani, Ion Sandu, spune că singura şansă a Ţării Loviştei este DN7D.

„Mii, zeci de mii de memorii, de adrese, şoferi care au dat în judecată CNADNR-ul, procese, o întreagă nebunie, asta înseamnă drumul de pământ al României secolului XXI. Fără acest drum, nimeni, repet, nimeni nu investeşte aici, poate să fie cel mai frumos munte din lumea asta. Când îţi rupi maşinile aici, nu mai vrei să mai calci o dată. Clasa asta politică trebuia să ştie, de 26 de ani, că, fără infrastructură, o zonă, oricât ar fi de frumoasă, este condamnată la sărăcie”, a completat Ion Sandu.

Drumul Naţional 7D este singurul drum de pământ din România, acesta asigurând legătura între Câineni şi Curtea de Argeş, scurtând cu peste 80 de km drumul spre Piteşti, de la Sibiu, şi fiind o variantă pentru Valea Oltului, mai ales în cazul producerii unor accidente sau deja, în cazul clasic, al căderilor de bolovani.

Acest drum însă nu este asfaltat decât pe 15% lungime şi este practic impracticabil în sezonul ploios.

În prezent, potrivit CNADNR, se lucrează la Revizuirea Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Investiţii (D.A.L.I) şi Expertiza Tehnică a DN 7D, în urma unui contract în valoare de 140.851,58 lei, atribuit prin licitaţie la sfârşitul anului 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata