Asigurătorii vor fi obligaţi să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere

Companiile de asigurări care emit polițe de răspundere civilă auto /RCA/ vor fi obligate să menționeze pe polițele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depășească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate, potrivit unui proiect de normă al Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/ pentru modificarea și completarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Comisionul de intermediere va fi menționat pe polița de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât și ca procent aplicat primei de asigurare menționate pe poliță, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

‘Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăși 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăților în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării’, precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să dețină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă și marja de solvabilitate minimă, de cel puțin 1,3.

La finalul anului 2013, potrivit raportului ASF, dintr-un număr de 28 de societăți care practică asigurări generale, 6 asigurători aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un număr de 16 asigurători aveau un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 și 1,5, trei asigurători aveau gradul de solvabilitate între 1 și 1,05, iar trei societăți nu îndeplineau cerința de solvabilitate (gradul era sub 1), din care două se află în procedură de redresare financiară.

Proiectul de normă prevede totodată că tarifele de primă pot fi modificate după minimum șase luni de la ultima notificare, cu excepția indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Nerespectarea acestor prevederi de către asigurători și intermediarii în asigurări se va sancționa cu retragerea autorizației de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători și retragerea autorizației de funcționare a intermediarilor.

În luna mai, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, declara că ‘piața RCA și probabil chiar și piața CASCO au fost deformate, iar acestea trebuie reinstalate fără să plătească numai consumatorul sau intermediarii’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata