Astenia de primavară – soluţii eficiente

Odată cu venirea primăverii, organismul trebuie să se readapteze condiţiilor de renaştere, de înviorare, de trezire a întregii naturi la viaţă. Asemeni naturii, omul trebuie să iasă şi el din starea de “hibernare” pe care anotimpul rece a determinat-o odată cu vremea mohorâtă şi friguroasă.

În psihologie, astenia de primavara este considerată o tulburare adaptivă, determinată de schimbarea fusului orar şi creşterea bruscă a luminozităţii în timpul zilei, precum şi de efortul organismului de a se obişnui cu un nou ritm biologic.

Neadaptarea la ciclurile naturii va da determina apariţia stărilor prelungite de oboseală, uneori de tristeţe fără o cauză anume, de nervozitate şi iritare, de lipsă de concentrare, aceste simptome fiind catalogate de medicină drept „astenie de primăvară”.

Pentru a depăşi cu succes această trecere înspre anotimpul magic al primăverii există câteva soluţii simple dar foarte eficiente şi uşor de pus în aplicare:

 

  • Atitudinea

Este foarte important să avem mai ales în această perioadă o atitudine dinamică, efervescentă, activă, să încercăm să vedem chiar şi atunci când ne confruntăm cu diverse încercări, “partea plină a paharului”. Această atitudine interioară trebuie cultivată zilnic, încercând să vedem încercările vieţii ca pe nişte provocări, să adoptăm o stare mai curajoasă, mai spontană, în acord cu tumultul efervescent al primăverii.

 

  • Alimentaţia

Medicii afirmă că astenia de primăvară se poate preveni şi trata cu uşurinţă prin alimentaţie, respectiv printr-un aport sporit de vitamine, minerale şi nutrienţi de care corpul a fost lipsit în timpul iernii. Puteţi începe dimineaţa cu un suc proaspăt stors din morcovi, mere, sfeclă, ţelină sau citrice care vă va hidrata corpul şi vă va furniza vitamine preţioase.

Pentru un plus de energie şi vigoare, este foarte indicat să profităm de toate verdeţurile de primăvară care se găsesc acum în toate pieţele: ştevie, spanac, urzici, leurdă, salată verde, ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel, mărar, lăptucă, ridichi, praz care vor detoxifia organismul şi-l vor hrăni corespunzător cu enzime, minerale şi vitamine.

Este foarte bine de asemenea să introducem în alimentaţia zilnică produse ale stupului precum mierea, lăptişorul de matcă, polenul care vor întări sistemul imunitar şi vor furniza corpului un plus de energie şi dinamism.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata