Astmul, o maladie cronică tot mai răspândită

Astmul este o maladie cronică tot mai răspândită, care afectează 334 de milioane de persoane din întreaga lume şi poate fi chiar fatală dacă nu este tratată corespunzător, avertizează medicii cu prilejul Zilei mondiale de combatere a astmului, marcată anual în prima zi de marţi a lunii mai, transmite AFP.

Această boală constă în inflamarea cronică a bronhiilor, provoacă probleme respiratorii şi crize de tuse. Ea afectează toate grupele de vârstă şi, de multe ori, începe în copilărie. Este „cea mai frecventă boală cronică la copii” şi există în toate ţărtile, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Poluarea este un factor agravant.

Reţeaua mondială pentru problemele astmului (Global Asthma Network, GAN) estimează că 334 de milioane de persoane suferă în prezent de această maladie faţă de 235 de milioane de persoane bolnave identificate de OMS în perioada 2002-2003. Aceste cifre, în continuă creştere, sunt probabil subestimate din cauza recensământului dificil al cazurilor de îmbolnăvire, potrivit GAN.

În Europa, sunt depistate 30 de milioane de cazuri de astmatici, iar 15.000 de oameni mor în fiecare an în timpul unei crize provocate de această afecţiune, potrivit ”European Federation of Asthma and Allergy Associations (ESA), federaţie care reuneşte 38 de asociaţii din 24 de ţări europene.

„Cu un tratament adecvat şi un răspuns corespunzător la tratament (din partea bolnavului), simptomele ar putea fi ţinute sub control mai bine şi numărul de atacuri de astm şi de decese ar putea fi redus”, consideră ESA.

„Între 20 şi 70 la sută dintre pacienţi nu ţin tratamentul sau îl urmează necorespunzător” în Franţa, caracteristică care se regăseşte în multe ţări, spune profesorul Pascal Chanez, cercetător la Universitatea Aix-Marseille din sudul din Franţei.

„Trebuie să găsim relee, mediatori pentru ca pacienţii să poată fi mai bine informaţi şi să înţelegem mai bine necesitatea de a lua aceste tratamente în mod regulat”, a afirmat el.

Pe de altă parte, Dan Murphy, de la EFA, a atras atenţia asupra măsurilor concrete care trebuie luate pentru a-i ajuta pe adolescenţii care sufăr de astm să cunoască mai bine această boală, astfel încât să o poată domina.

Pe de altă parte, Pascal Chanez a făcut apel la un efort mai susţinut de cercetare pentru a găsi soluţii mai bune de tratament pentru această afecţiune debilitantă şi costisitoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata