Astronomii au realizat o imagine extrem de clară şi precisă a galaxiei Messier 33

Observatorul Austral European (ESO) a captat una dintre cele mai detaliate imagini de până în prezent cu Messier 33, cea de-a doua mare galaxie situată în apropiere de Calea Lactee, transmite EFE miercuri.

Fotografia, realizată la Observatorul Paranal din Columbia, gestionat de ESO, arată cu o claritate deosebită strălucitoarele aglomerări de stele și nori roșiatici de gaz și praf care alcătuiesc această spirală situată la aproximativ trei milioane de ani lumină de Terra, în constelația Triunghiului.

Specialiștii au folosit un telescop de observare de 2,6 metri — cu un câmp de vizibilitate de două ori mai mare decât Luna plină—, iar imaginea a fost creată prin suprapunerea mai multor clișee, dintre care unele cu filtre care permiteau doar trecerea luminii provenind de la hidrogenul gazos, ceea ce explică de ce ‘norii roșiatici de gaz care se găsesc pe brațele în spirală ale galaxiei ies în evidență atât de puternic’, explică un comunicat al ESO.

Messier 33 își datorează numele astronomului francez Charles Messier, care, în 1764, a situat galaxia la numărul 33 al faimoasei sale liste de nebuloase și roiuri de stele proeminente. Messier 33 face parte din Grupul Local de galaxii, care include Calea Lactee, Andromeda și alte aproximativ 50 de galaxii de dimensiuni mai mici.

ESO este prima organizație interguvernamentală de astronomie din Europa și are cel mai productiv observator astronomic din lume. Susținut de 15 state și având sediul central în Germania, ESO gestionează trei observatoare astronomice de clasă internațională în Chile: La Silla, Paranal și Chajnantor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata