Atentate teroriste la Bruxelles soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 260 de răniţi

Atentatele comise marţi, 22 martie,  la aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles s-au soldat până acum cu cel puţin 31 de morţi şi 260 de răniţi, a declarat miercuri ministrul sănătăţii din Belgia, Maggie De Block, pentru Radio 1 VRT, transmite EFE.

‘Cifra actuală ar putea creşte’, a spus De Block, care a recunoscut că identificarea victimelor este ‘deosebit de complexă’. ‘Unele persoane sunt menţinute într-o stare de comă indusă, în timp ce altele se află la terapie intensivă şi au răni grave’, a explicat ea. Prima noastră grijă este starea victimelor, a mai declarat ministrul sănătăţii.

Belgia a anunţat trei zile de doliu naţional în urma atentatelor produse marţi, 22 martie, pe aeroportul internaţional şi într-o staţie de metrou din capitala ţării, Bruxelles.

Anunţul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF.

‘Este un doliu excepţional, toate drapelele naţionale vor fi aşadar în bernă pe toate clădirile oficiale din ţară’, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

La rândul său, primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, a indicat, într-o conferinţă de presă, că printre răniţii în atentatul din staţia de metrou Maelbeek se află persoane de mai ‘multe naţionalităţi’, iar identificarea victimelor va dura mai mult din cauza situaţiei ‘haotice’.

‘Prima persoană pe care forţele de poliţie vor să o identifice este autorul’, pentru a putea fi ‘deosebit’ de victime, a adăugat primarul.

La staţia Maelbeek, unde o explozie puternică s-a produs într-o ramă de metrou spre ora 09.00 (08.00 GMT), există ‘probabil în jur de 20 de decedaţi’, şi ‘106 răniţi’, potrivit primarului.

Dintre cei 106 răniţi, ’17 sunt în stare gravă, 23 au fost puternic atinşi de explozie, iar 66 sunt răniţi mai uşor’, a precizat Yvan Mayeur.

Deflagraţia a fost atât de puternică, încât a provocat prăbuşirea a trei pereţi ai unei parcări subterane vecine cu staţia de metrou, a explicat un purtător de cuvânt al pompierilor din Bruxelles, Pierre Meys.

Cauza deflagraţiilor, care potrivit administraţiei aeroportului au avut loc în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT), nu este clară deocamdată.

Potrivit AFP, o primă explozie a fost auzită în zona de plecări a aeroportului, urmată la scurt timp de a doua deflagraţie. Numeroase persoane au fost văzute când părăseau aeroportul abandonându-și bagajele.

Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat că a auzit ‘două explozii foarte, foarte puternice’.

”Am simţit clădirea mișcându-se. Erau praf și fum peste tot”, a spus el.

Potrivit poliţiei belgiene, serviciile secrete naţionale dispuneau încă de luni de informaţii cu privire la posibilitatea unui atac terorist iminent, fără să cunoască date suplimentare despre locul, data sau modul de operare al teroriștilor.

Măsuri de securitate sporite au fost luate pe Charleroi, al doilea aeroport din Bruxelles.

Premierul belgian Charles Michel a anunţat pe Twitter că guvernul său urmărește cu atenţie evoluţia situaţiei de la aeroportul Zaventem din Bruxelles, unde două explozii au avut loc marţi dimineaţă, la patru zile după arestarea vinerea trecută a suspectului-cheie în atentatele din noiembrie trecut de la Paris, Salah Abdeslam, la Molenbeek, cartier din Bruxelles. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata