Atenţie la interacţiunile aliment – medicament!

Este puţin cunoscut faptul că alimentele pot interacţiona cu medicamentele şi, de cele mai multe ori, în detrimentul acţiunii terapeutice medicamentoase.

În plus, există concepţia generală conform căreia ce-i natural nu dăunează.

„În nenumărate cazuri alimentele şi plantele terapeutice interacţionează cu medicaţia şi consecinţele pot fi severe. Acest lucru se întâmplă deoarece alimentele şi plantele pot altera felul în care organismul metabolizează medicamentele”, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, alcoolul este o substanţă care interacţionează practic cu toate medicamentele, în special cu medicaţia antidepresivă şi cu antibioticele.

De asemenea, acţiunea medicamentelor anticoagulante poate fi influenţată de consumul excesiv de spanac, broccoli, legume cu frunze verzi care conţin vitamina K, care favorizează coagularea sângelui.

„Excesul de fibre alimentare poate afecta absorbţia medicamentelor analgezice (calmante ale durerii — acetaminofen) şi a medicaţiei cardiace (digoxina). Usturoiul are acţiune anti-hipertensivă şi asociat (în exces) cu medicaţia pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate conduce la hipotensiune severă”, susţine nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu arată că brânză fermentată (cu mucegai, parmezan), băuturile alcoolice interacţionează cu medicaţia antidepresivă, principala reacţie fiind simţită la nivelul tensiunii arteriale.

„Sucul de grapefruit sau fructul consumat ca atare interacţionează cu medicaţia anti-colesteroleminantă, contraceptivă şi antialergică. Laptele şi sucul de portocale pot interacţiona cu efectul terapeutic al antibioticelor. Băuturile cofeinizate pot altera acţiunea medicaţiei antiasmatice datorită excitabilităţii excesive la care se poate ajunge”, precizează Alexandrescu.

Și carnea îndelung preparată pe grătar poate inhiba medicaţia antiasmatică, în special pe cea care conţine teofilina.

„Aşadar, pe perioada administrării unui tratament medicamentos se impune un control strict al dietei urmate, pentru a maximiza eficienţa terapeutică a tratamentului, dar şi pentru a asigura nevoile energetice şi nutritive ale alimentelor”, mai spune nutriţionistul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata