Audrey Hepburn – talent, simplitate, stil, umanitate

Aleasă în 2014 drept cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani, Audrey Hepburn a fost una dintre cele mai mari actriţe ale Hollywoodului, dar în acelaşi timp un simbol al eleganţei, sursă de inspiraţie pentru creaţiile lui Hubert de Givenchy, dar şi al umanităţii, implicându-se în numeroase acţiuni umanitare ca ambasador al UNICEF.

Audrey Hepburn — de la a cărei naştere se împlinesc, la 2 mai 2014, 85 de ani — a captivat publicul cu silueta sa fină, maniere aristocrate şi mişcări graţioase, care reprezentau o imagine nouă, inedită a feminităţii. Eleganta Audrey a fost exact opusul unora dintre contemporanele sale ca Marilyn Monroe sau Elizabeth Taylor, cu atât mai mult cu cât după standardele anilor 50, Hepburn era prea înaltă şi prea slabă.

Luca Dotti, fiul din cea de-a doua căsătorie a actriţei, spunea, într-un interviu publicat în exclusivitate pe larevista.ro, în 2013, că mama sa îşi caracteriza stilul ”precum un gentleman englez”.

”De regulă, un bărbat are două sau trei jachete care-i vin bine, nu are nevoie de atâta modă, să facă schimbări în fiecare zi. Aceasta era filosofia mamei mele în ce priveşte moda: când găseşti ceva care-ţi vine bine, rămâi cu asta. Nu o lua razna încercând să urmezi moda şi cumpărând tot ce apare, ci mai degrabă rămâi credincios lucrurilor care ţi se potrivesc cel mai bine”, declara Luca Dotti.

Audrey Hepburn (Audrey Kathleen Ruston) s-a născut la 4 mai 1929, în districtul Ixelles din Bruxelles, Belgia şi a fost unicul copil al lui Joseph Victor Anthony Ruston, fost consul onorific britanic în Indiile Olandeze de Est, şi al celei de-a doua soţii a acestuia, baronesa olandeză Ella van Heemstra. Deşi născută în Beligia, Hepburn a avut cetăţenie britanică prin tatăl său.

Viaţa lor de familie era împărţită între Olanda, Marea Britanie şi Belgia, însă, datorită acestui fapt, Audrey vorbea fluent în engleză, olandeză, franceză, spaniolă şi italiană. Din 1935 a început să studieze dansul clasic, dorinţa de a dansa manifestându-se după ce a participat la mai multe spectacole de gen la Bruxelles.

În 1930, tatăl său, simpatizant al nazismului, a părăsit familia, iar în 1935 a intervenit divorţul părinţilor săi. Abia prin anii ’60, Hepburn şi-a găsit părintele, prin Crucea Roşie, în Dublin şi, chiar dacă nu a depăşit uşor momentul plecării tatălui său, a păstrat legătura cu el şi l-a sprijinit financiar până la moartea acestuia.

Audrey şi mama sa s-au stabilit la Kent, în sud-estul Angliei, viitoarea actriţă continuându-şi studiile la o şcoală particulară. În 1939, în faţa iminenţei războiului, s-au mutat la Arnhem, în Olanda, unde Audrey a urmat Conservatorul până în 1945.

Ajunsă la un nivel avansat de studiu, a predat arta dansului studenţilor mai tineri. De asemenea, în timpul ocupaţiei germane a dat lecţii particulare de dans sau a dansat, adunând, astfel, bani pentru rezistenţa olandeză. Existenţa sa a fost ameninţată, în acei ani, Hepburn suferind de malnutriţie, pe acest fond dezvoltând o anemie acută şi probleme respiratorii.

După încheierea războiului în 1945, a continuat cursurile de dans, la Amsterdam, cu Sonia Gaskell, o mare maestră a baletului olandez. Datorită înălţimii sale (1,70 m) şi a problemelor de sănătate din timpul războiului, a renunţat la balet şi s-a dedicat actoriei. Pentru a se întreţine financiar a lucrat şi ca model pentru diverşi creatori de modă. A jucat într-o serie de spectacole muzicaluri şi a avut o serie de roluri secundare în filme britanice.

Hepburn şi-a făcut debutul pe scenă în rolul de coristă în comedia muzicală ”High Button Shoes” (1948-1949; 291 de reprezentaţii). Au urmat piesele ”Sauce Tartare” (1949, 437 reprezentaţii de succes) şi ”Sauce Piquante” (1950).

Talentul său i-a adus oferta unui rol principal într-un spectacol jucat la New York, pe Broadway.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata