Aurel Popescu (Rompan): Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii; este o şmecherie şi trebuie să nu o acceptăm

Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de preț, ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie, a declarat, vineri, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

„Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o șmecherie aici și trebuie să nu o acceptăm. Adică ei se afișează că reduc prețul la raft cu 12% sau cu cât o fi din TVA, iar în schimb cer taxe suplimentare și majorarea taxelor existente ca să suplinească această diferență. Deja avem două semnale foarte importante și o să sesizăm Consiliul Concurenței și toate organele statului pentru că nu este posibil să facă așa ceva. Ne vom bate serios pe tema aceasta”, a spus Aurel Popescu, prezent la o conferință organizată de Federația Sindicatelor din Industria Alimentară.

De asemenea, acesta a subliniat că există și câteva semnale că unele magazine încearcă să mărească prețurile, premergător reducerilor de TVA de la 1 iunie.

„Să știți că noi facem o măsurare foarte atentă a pieței. De la data de când a apărut ordonanța, săptămânal fotografiem toate prețurile, fiecare pe domeniul lui”, a afirmat Aurel Popescu.

Premierul Victor Ponta a anunțat recent scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.

Premierul a cerut sprijinul Consiliul Concurenței pentru o aplicare corectă a reducerii TVA la alimente de la 1 iunie, în limitele atribuțiilor care îi revin acestei instituții.

„Vreau să vă rog să ne sprijiniți în ceea ce va fi după 1 iunie, o perioadă de o lună, două, trei, de aplicare a regulilor competiției și a pieței după reducerea TVA la toate produsele agroalimentare. Experiența de la pâine are părți pozitive și părți mai puțin pozitive. Acum însă va fi la tot și vreau să cred că regulile competiției și regulile pieței libere vor funcționa cu adevărat. Nu să ne trezim cu noi carteluri la carne, la pâine, la alte produse, care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit mai mult, și anume, o competiție deschisă, prețuri mai mici și calitate mai mare. Și eu vă cer de pe acum ajutorul, evident, în limitele atribuțiilor pe care le aveți”, a declarat premierul, prezent la lansarea raportului de activitate al Consiliului Concurenței pe anul 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata