„Aurul parfumat” aduce profit fermierilor: Dior, Channel sau Kenzo plătesc şi 7.000 de euro pentru un litru de ulei de trandafiri

Dior, Kenzo, Channel, Paco Rabanne sau Boss, marile firme de parfumuri din lume au, de niște ani, ceva în comun: toate pariază, pentru parfumurile lor, pe uleiul de trandafiri din așa-numita ‘Vale a Trandafirilor’, din Bulgaria, relatează agenția EFE.

Acolo, în inima țării balcanice, la circa 200 de kilometri de capitala Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, se produce peste jumătate din tot uleiul de trandafir folosit de industria cosmetică internațională.

Acest ulei, numit de localnici ‘aur lichid’, datorită prețului ridicat, cuprins între 6.000 și 7.000 de euro/litru (între 8.100 și 9.400 dolari), se produce din soiul de flori Rosa Damascena. Sezonul trecut, vânzarea acestui produs a adus circa șase milioane euro (circa 8,1 milioane dolari).

‘Pentru obținerea a numai un mililitru de ulei sunt necesare între 1.000 și 1.500 de petale ale acestei flori. Din circa 3,5 sau 4 tone se produce un litru de ulei’, au explicat, pentru EFE, surse din Institutul de stat al trandafirilor.

Acest organism, creat în 1967, de autoritățile comuniste de atunci, este unul dintre distilatorii de ulei cei mai importanți din Bulgaria, deși, după tranziția la democrație a țării, au apărut și firme private.

Reprezentanții Institutului, situat în orașul Kazanlak, capitala ‘Văii trandafirilor’, au refuzat să facă estimări privind volumul recoltei de anul acesta, motivând că sezonul, care se întinde din mai până la jumătatea lui iunie, nu s-a încheiat încă.

Totuși, au subliniat că nu se așteaptă să fie mai mică față de cea de anul trecut, când au obținut 4.000 de tone de petale, din care au extras 1.000 de litri de ulei de trandafiri.

‘Am un hectar de plante și, până în prezent, am obținut circa patru tone, dar preconizez să ajung la circa cinci tone de petale la finalul sezonului’, a explicat omul de afaceri Mitko Kralev.

Pe durata recoltei, Kralev locuiește într-o rulotă, în apropierea plantației, pentru a supraveghea culesul ‘fetelor sale’, cum numește trandafirii.

Recoltarea se realizează manual, pentru a nu afecta aroma florilor, și se desfășoară de la 5 dimineața până la mijlocul zilei.

‘Atunci florile au mai mult suc, deoarece clima este specifică. Nopțile sunt călduțe, iar ziua este foarte călduroasă’, a explicat Kralev.

Aceste schimbări de temperatură prin care trec florile în timpul recoltării sunt responsabile cu obținerea unei substanțe mai bune pentru ulei.

De asemenea, faptul că iernile sunt suficient de blânde, astfel încât florile să nu înghețe, și calitatea solului roșu, ‘foarte solid și fertil’, sunt alte elemente care, potrivit lui Kralev, fac din Valea Trandafirilor un loc unic pentru industria de parfumuri.

Există foarte multe legende legate de modul în care au ajuns aici trandafirii, dar cea mai verosimilă este aceea că au fost aduși din Siria (de unde provine și numele Damascena), în timpul Imperiului Otoman.

Kralev, la fel ca și alți producători, angajează localnici pentru a recolta petalele, exact în momentul în care acestea sunt pe punctul de a se deschide.

Lachezar, unul dintre culegători, afirmă că primește 3,5 euro (4,7 dolari) pentru zece kilograme de petale, și, astfel, un muncitor care se străduiește, poate să scoată circa 500 de euro (circa 675 dolari) în trei săptămâni, cu mult peste salariul mediu pe economie din cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

După ce au fost culese, petalele se trimit la punctele de distilare, care plătesc 15 euro (circa 20 de dolari) pentru 10 kilograme.

Tehnologia de distalare este simplă: petalele ‘fac baie de aburi’ timp de trei ore pentru a se obține circa trei litri de apă pentru fiecare kilogram de petale. Acest lichid este supus unei a doua distilări, în urma căreia uleiul plutește la suprafața apei. Această prețioasă esență se extrage și se conservă în recipiente de cristal sau cupru, protejate de lumina soarelui.

Producția de ulei de trandafiri din Bulgaria concurează cu cele din Turcia și din sudul Franței.

CITITI SI

  • Festivalul Trandafirilor de la Kazanlâk – cum ştie Bulgaria să-şi atragă turişti?

  • Micile trucuri ale înfiinţării unei culturi de trandafiri pentru dulceaţă: Irigarea este obligatorie în primul an, profitul e garantat

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata