Australia ridică nivelul de alertă teroristă, pentru prima oară din 2003

Australia, angajată alături de americani în lupta împotriva Statului Islamic, a ridicat vineri nivelul său de alertă în fața amenințării teroriste reprezentată de luptători australieni jihadiști care se întorc din Irak și Siria, informează AFP și publicația australiană Ostrelian.

Pentru prima dată din 2003, Canberra a ridicat nivelul său de alertă de la „mediu” la „ridicat”, ceea ce înseamnă, că fără să fie neapărat iminent, un atac terorist este posibil.

„Unele persoane au intenția și capacitatea de a organiza atentate aici în Australia”, a afirmat primul ministru Tony Abbot, în cadrul unei conferințe de presă.

Miercuri, poliția federală și forțe de ordine din statul Queensland (nord-estul Australiei) au efectuat percheziții la sediul centrului islamic iQraa, situat într-o suburbie sudică a Brisbane.

Ca urmare, doi bărbați au fost arestați sub suspiciunea de implicare în „racolarea, organizarea și finanțarea de persoane trimise în Siria pentru a participa la confruntări armate”.

În aceeași zi, ministrul imigrației și de protecție a frontierelor Scott Morrison a anunțat planurile de înăsprire în mod semnificativ a controlului securității în aeroporturile din țară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata