Autorităţile de la Bucureşti intenţionează introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV)

Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV) bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului şi creşterea responsabilităţii pentru veniturile de bătrâneţe ale persoanelor care lucrează în activităţi ocazionale şi sezoniere, în special în agricultură, sunt două dintre măsurile cuprinse în programul politic pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, săptămâna viitoare.

‘Se vizează introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV) bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate, eliminându-se astfel nedreptăţile create beneficiarilor pensiilor speciale de către noua lege a pensiilor, şi totodată se creează posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură. În plus, se urmăreşte creşterea responsabilităţii pentru veniturile de bătrâneţe ale persoanelor care lucrează în activităţi ocazionale şi sezoniere, în special în agricultură, prin crearea unui sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, având în vedere specificul acestor activităţi’, precizează documentul citat.

Pe de altă parte, se doreşte ‘dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului’.

‘Vom susţine schimbarea principiilor care guvernează sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I), cu asigurarea pe perioada de tranziţie către noul sistem a măsurilor de atenuare a costurilor reformei, fără afectarea veniturilor beneficiarilor în plată sau cu perioadă de acumulare mică’, se mai spune în document.

În domeniul asistenţei sociale, se urmăreşte ‘reformarea sistemului de asistenţă socială prin transformarea acestuia dintr-un sistem pasiv în unul proactiv’, dar şi ‘îmbunătăţirea calităţii vieţii prin creşterea calităţii serviciilor oferite familiei, cum ar fi dezvoltarea serviciilor educaţionale şi de supraveghere din învăţământul preşcolar sau de îngrijire prin programe after-school’.

În ceea ce priveşte protecţia familiei şi copilului, se are în vedere ‘asigurarea accesului la o bună îngrijire şi educaţie preşcolară prin consolidarea şi dezvoltarea reţelei de creşe, grădiniţe şi a programelor de tip ‘after-school’, precum şi crearea de deductibilităţi pentru angajatorii care amenajează creşe sau grădiniţe, inclusiv în sediile proprii pentru copiii angajaţilor’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata