Avertizare de vremea de iarnă pentru Transalpina şi zonele montane din judeţ, transmisă de salvamontişti

Serviciul Județean de Salvamont Vâlcea avertizează turiștii să evite traseele montane și șoseaua Transalpina din nordul județului, având în vedere atenționările de răcire accentuată a vremii și a prognozei privind căderile importante de zăpadă.

„Se anunță iarna la munte, vom avea căderi de zăpadă în zona montană a județului pentru următoarele 24 de ore, așa că este recomandat turiștilor să evite drumețiile în Masivul Parâng și Făgăraș, în zona munților Vâlcii. Dar mai ales, drumul Transalpina, drum care se află în zona vizată de altitudine este absolut nerecomandat pentru conducătorii auto. Totodată, pentru celelalte drumuri ar trebui mașinile să fie echipate pentru iarnă, iar pentru turiști să aibă echipament de vreme rea”, a precizat șeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri două atenționări Cod galben de ploi însemnate cantitativ și răcire accentuată a vremii, valabile de miercuri, ora 21,00, până vineri ora 23,00.

Potrivit meteorologilor, de miercuri, ora 21,00, până joi, la ora 23,00, în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Sibiu va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

În Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali vor fi și precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare.

Ploi pe arii extinse se vor semnala în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea de sud-vest, unde vremea se va răci accentuat, iar vântul se va intensifica treptat.

De joi, ora 23,00, până vineri, ora 23,00, vremea se va răci accentuat în toate regiunile, iar Codul galben va fi extins și va viza 24 de județe: Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Hunedoara, Alba și Cluj.

ANM semnalează că în toate zonele de munte și de deal se vor cumula cantități de precipitații de peste 20-25 l/mp și izolat peste 40-50 l/mp. Vântul va avea intensificări locale cu viteze ce vor depăși temporar 50-60 km/h. În a doua parte a nopții de joi spre vineri (23/24 octombrie) și în cursul zilei de vineri, 24 octombrie, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în Carpații Orientali și în jumătatea de nord a Moldovei.

Trecător va ninge și pe crestele celorlalte masive montane.

Meteorologii avertizează că vremea se va menține deosebit de rece până spre sfârșitul lunii octombrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata