Avionul A320 Germanwings: Pasagerii au strigat „Doamne, Dumnezeule” înaintea prăbuşirii

Pasagerii avionului A320 al companiei Germanwings au fost pe deplin conștienți de faptul că aparatul se va prăbuși și au strigat „Doamne, Dumnezeule” înainte de prăbușire, potrivit unei înregistrări pe care săptămânalul Paris Match și cotidianul german Bild au putut să o vizioneze, relatează AFP.

În această înregistrare „se aude strigătul  <Doamne, Dumnezeule> în mai multe limbi”, a afirmat marți Paris Match pe site-ul său. Săptămânalul asigură că nu are „nicio îndoială” cu privire la proveniența înregistrării, în cazul de față un telefon mobil.

„Scena este atât de haotică încât nu se distinge nicio persoană dar strigătele dovedesc că ei erau pe deplin conștienți de ceea ce va urma. Spre sfârșit, după o zguduitură, strigătele se intensifică. Apoi nimic”, precizează Paris Match.

În aceeași înregistrare „se aud de asemenea de cel puțin trei ori lovituri metalice care sugerează că pilotul încerca să deschidă ușa cabinei de pilotaj cu un obiect greu”, adaugă Paris Match, confirmând înregistrările cutiei negre.

Accidentul A320 în Alpii francezi a făcut 150 de morți.

Copilotul avionului Airbus A320 al Germanwings, suspectat că a prăbușit intenționat aparatul de zbor la 24 martie în sud-estul Franței, a informat în anul 2009 Centrul de formare al companiei-mamă Lufthansa că avusese un ‘episod depresiv sever’, a anunțat marți compania aeriană germană, potrivit AFP și DPA.

Într-un comunicat transmis Parchetului din Düsseldorf, însărcinat cu ancheta germană privind cauzele prăbușirii avionului ce efectua un zbor Barcelona — Dusseldorf, se arată că ”documente suplimentare” confirmă că Andreas Lubitz a informat în 2009 școala de pilotaj că avusese un ‘episod depresiv sever’, dar că el a obținut totuși un certificat medical conform căruia era apt pentru zbor.

Pe 26 martie, procurorul de caz Brice Robin a declarat că Andreas Lubitz se pare că a prăbușit intenționat aparatul de zbor, incident în urma căruia toate cele 150 de persoane (144 de pasageri și șase membri ai echipajului) aflate în avion au murit.

Informația a rezultat în urma ascultării înregistrărilor de pe prima cutie neagră, cea care stochează discuțiile din cabina de pilotaj. Potrivit lui Brice Robin, în primele 20 de minute ale înregistrării se aude ”un schimb de replici amicale și chiar amuzante” între pilot și copilot. Ulterior, comandantul îi cere copilotului să preia comanda aparatului și se aude zgomotul unui scaun care este dat înapoi.

După ieșirea din cockpit a comandantului de zbor, ”copilotul a rămas singur la comenzi” și, în mod ”deliberat”, ”a manipulat butoanele care acționează coborârea aparatului”, a declarat procurorul Brice Robin în cadrul unei conferințe de presă. ”Copilotul a refuzat să deschidă ușa pentru a-i permite comandantului să revină în cockpit’, chiar dacă acesta bătea în ușă ‘violent’‘, a spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata