Bambusul comestibil, cultura de nişă ce promite să devină profitabilă şi în România

Până mai de curând, nimeni nu s-ar fi încumetat să investească în hectare întregi cultivate cu lavandă, goji sau cătină. Astăzi, aceste plante sunt recunoscute pentru faptul că aduc bani frumoşi, chiar şi pe suprafeţe reduse, scrie agrointel.ro

Bambusul comestibil este apreciat de mulţi ca fiind una dintre culturile agricole de nişă cu potenţial de a deveni o afacere profitabilă în următorii ani. Chiar şi în România.

 

  • Preferat de fermierii bio

Bambusul comestibil este deja familiar mai multor fermieri ecologici din România, dar care au producţii prea mici pentru a se remarca pe piaţă. Unul dintre aceştia a postat recent pe Facebook că este deja convins că este nevoie ca agricultorii români să îşi diversifice culturile pentru a ieşi în profit, din cauză că o ofertă prea generoasă pe un sector trage şi preţul în jos.

 

  • Cum se cultivă bambusul comestibil

Din cele peste 1500 de soiuri de bambus, mai puţin de 200 sunt recunoscute ca fiind comestibile, iar dintre acestea, Gigant Moso este disponibil şi în România prin câţiva comercianţi online. Seminţele din soiul Gigant Moso sunt preţioase – 30 de seminţe costă 120 de lei, şi se găsesc cu greu, dar merită să le cumpăraţi dacă aveţi ocazia.

Bambusul comestibil este rezistent la îngheţ, dar este sensibil la vânt din cauza înălţimii sale ce poate ajunge chiar la 30 de metri. În România, la fel ca şi în Franţa sau Germania, cultivatorii săi spun că se aşteaptă să se înalţe doar până la 14 metri, dacă este cultivat pe rânduri distanţate la 1,70-2,50 metri şi la o distanţă între plăntuţe de cel puţin un metru. Răsadurile se pun primăvara devreme, apoi se se poate face însămânţare în câmp la începutul verii.

 

  • Mugurii de bambus se recoltează primăvara

La mare căutare sunt mugurii de bambus, mai ales că există tot mai multe reţete asiatice cu aceste delicii şi pe care şi gospodinele românce le încearcă acasă. “În pădurea de bambus, în fiecare primăvară, cresc lăstare, care sunt comestibile când ajung la o înălţime de 10, până la 25- 30 de cm.

Lăstarele de bambus cu o înălţime de peste 50 de cm nu se mănâncă în nici un caz”, potrivit unui renumit bucătar chinez – Luo Dongquan. Un alt secret al mugurilor de bambus este că trebuie opăriţi, ei conţinând o substanţă toxică, al cărui efect nociv este complet ”neutralizat” de apa fierbinte.

 

  • Lemnul de bambus, folosit la construcţia solariilor

Cel mai cunoscut produs al acestei plante rămâne, însă, este lemnul. Nu mai puţin de 10 tone de lemn de bambus se pot obţine de pe un singur hectar, specialiştii considerându- l o resursă importantă şi mai ales ecologică pentru industria mobilei.

Foarte rezistent şi flexibil, el se poate folosi chiar şi direct în fermă, la ridicarea solarelor sau pentru suportul altor plante. Cel mai sigur domeniu în care se poate face valorificarea lemnului de bambus rămâne însă cel al decoraţiunilor interioare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata