Ban Ki-moon le atrage atenţia statelor occidentale că „nu există soluţie militară” la criza din Ucraina

„Nu există soluție militară” la criza ucraineană, a declarat marți secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care le atrage atenția statelor occidentale în legătură cu pericolele unei escaladări armate, într-un moment în care NATO se pregătește să-și consolideze prezența în estul Europei, relatează AFP.

„Uniunea Europeană, SUA și majoritatea statelor occidentale discută extrem de serios între ele despre modul de acțiune” în fața implicării Rusiei în Ucraina, a afirmat Ban Ki-moon în Noua Zeelandă.

„Ei trebuie să înțeleagă faptul că nu există soluție militară. Un dialog politic pentru o soluție politică este calea cea mai sigură”, a spus el, exprimându-și regretul față de „situația haotică și periculoasă” cu consecințe „regionale și mondiale”.

Remarcile sale au fost adresate liderilor celor 28 de state din Alianța Nod-Atlantică ce urmează a adopta la summitul de joi și vineri din Țara Galilor un plan de reactivitate (Readiness Action Plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută drept o amenințare de aliații din vecinătatea Ucrainei (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria), scrie AFP.

Mii de militari ai forțelor aeriene, terestre și navale, sprijiniți de trupe speciale, ar putea fi desfășurați „în câteva zile”, a afirmat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Kievul și Occidentul acuză de o săptămână Rusia că a desfășurat trupe regulate în estul Ucrainei — peste 1.000 de militari, potrivit NATO, sau 1.600, potrivit Kievului. Moscova respinge categoric acuzația. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata