Ban Ki-moon: Putin m-a asigurat că nu va invada estul Ucrainei

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat vineri, 28 martie, că a primit asigurări de la Vladimir Putin că nu are „nicio intenţie” de a invada sudul sau estul Ucrainei, informează AFP.

„Preşedintele (rus) Putin mi-a declarat că nu are nicio intenţie să efectueze vreo operaţiune militară”, a răspuns Ban la o întrebare asupra unei posibile invazii a trupelor ruse în sudul şi estul ţării, cu majoritate rusofonă.

Ban s-a adresat presei după ce a prezentat în Consiliul de Securitate un raport despre vizita sa de săptămâna trecută la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, şi apoi la Kiev.

El a mai spus că Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „unele elemente radicale de-a lungul frontierei”.

Ban a repetat că a încercat să convingă Moscova şi Kievul „să reducă tensiunea şi să înceapă un dialog direct şi constructiv”. „În vremuri de tensiune puternică, o scânteie este suficientă să aprindă focul, cu consecinţe imprevizibile”, a avertizat el.

„Naţiunile Unite vor continua eforturile pentru a calma situaţia prin diplomaţie şi prezenţa observatorilor pentru drepturile omului” în Ucraina, a adăugat el.

El a deplâns că criza din Ucraina s-a transformat în „criză cu privire la Ucraina” între Rusia şi Occident.

Aceste tensiuni, a explicat el, „monopolizează atenţia comunităţii internaţionale şi o împiedică să se concentreze pe probleme cum ar fi dezvoltarea durabilă şi schimbările climatice”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata