Banca Mondială a lansat Strategia de parteneriat de ţară pentru România pe perioada 2014 – 2017

Strategia Băncii Mondiale de parteneriat de țară pentru România pe perioada 2014 – 2017, care presupune acordarea unei serii de patru împrumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL), a fost lansată, miercuri, la București.

Un prim împrumut, în valoare de 750 de milioane de euro, a fost deja acordat în vederea eficientizării finanțelor publice și creșterii economice. Al doilea împrumut din această serie, în valoare de circa un miliard de dolari, se va contracta în prima parte a anului 2015.

‘Împrumuturile de tip DPL vor sprijini România în procesul de reformă economică și vor conduce — printre altele — și la atingerea obiectivelor de management al datoriei publice guvernamentale, extinzând maturitatea portofoliului de datorie publică, la un cost avantajos. Contractarea împrumuturilor de tip DPL este condiționată de îndeplinirea unor măsuri de reformă agreate cu Banca, asociate unor sectoare economice. Măsurile de reformă specifice primei serii DPL se referă în principal la întărirea managementului datoriei publice, a eficienței cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate și prioritizarea investițiilor publice semnificative), îmbunătățirea managementului și performanțelor întreprinderilor de stat (prin întărirea rolului statului în calitate de acționar) și îmbunătățirea funcționării pieței de energie și a pieței de capital, precum și măsuri privind cadastrul și proprietatea imobiliară’, susțin reprezentanții Băncii Mondiale.

Primul împrumut din cadrul acestui program, aprobat pentru politici de dezvoltare, în valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni plus o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni), urmând a fi rambursat într-o singură tranșă la 15 mai 2032.

Totodată, banca percepe un comision inițial de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil anterior tragerii sumelor împrumutului. Fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale conform legislației privind datoria publică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata