Băncile europene trebuie să pună deoparte încă 50 miliarde de dolari pentru cheltuieli juridice

Marile bănci europene se vor confrunta cu costuri juridice suplimentare de 50 miliarde de dolari deoarece încearcă să ajungă din urmă băncile din SUA, conform analiștilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg.

Creditorii europeni, care au acumulat costuri juridice în valoare de peste 80 miliarde de dolari în perioada care a trecut de la izbucnirea crizei financiare globale în 2009, vor avea nevoie în total de 130 miliarde de dolari pentru soluționarea unor procese și anchete, susțin analiștii de la Morgan Stanley, care estimează că băncile americane, care până acum au făcut provizioane de 125 miliarde de dolari, ar putea avea nevoie de încă 25 miliarde de dolari.

Grupurile britanice Barclays Plc și Royal Bank of Scotland Group Plc se confruntă ci cea mai mare creștere a costurilor juridice în rândul creditorilor europeni. Barclays Plc va înregistra costuri juridice suplimentare de 11,9 miliarde de dolari până în 2016, iar Royal Bank of Scotland de 11,3 miliarde de dolari, consideră analiștii de la Morgan Stanley.

Acești susțin că băncile ar putea ajunge anul acesta la înțelegeri cu autoritățile din întreaga lume în privința manipulării piețelor valutare, iar amenzile ar putea afecta capacitatea industriei bancare de a plăti dividende în următorii ani.

‘Înaintea crizei, băncile au urmat în mod agresiv un model de afaceri orientat foarte mult pe profit. Acum plătesc pentru greșelile trecute cu înțelegeri și amenzi’, a declarat recent Martin Hellmich, profesor de management al riscului la Frankfurt School of Finance & Management.

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, a declarat duminică că nu este îngrijorat în legătură cu investigațiile autorităților SUA referitoare la băncile din Franța, după ce BNP Paribas a fost amendată cu aproape nouă miliarde de dolari pentru încălcarea sancțiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor țări, printre care Cuba, Sudan și Iran, în perioada 2004-2012.

Conform surselor din SUA, alte două bănci franceze, Societe Generale și Credit Agricole, precum și grupul german Deutsche Bank, sunt investigate pentru potențiala încălcare a sancțiunilor economice impuse de SUA.

A doua și a treia bancă din Franța, Societe Generale și Credit Agricole, au anunțat anul acesta că desfășoară verificări interne și colaborează cu autoritățile SUA în privința tranzacțiilor în dolari ce implică statele aflate sub embargou. Miercuri, Deutsche Bank a indicat că va coopera cu autoritățile SUA, care anchetează tranzacțiile sale în dolari desfășurate în contul unor entități din țări aflate sub sancțiuni economice americane.

Întrebat dacă este îngrijorat de situația băncilor franceze care sunt anchetate, Sapin a răspuns: ‘Nu. Cred că riscul este mai degrabă observat la alte mari bănci europene’.

Suma de 8,97 miliarde de dolari aplicată BNP reprezintă una dintre cele mai mari amenzi din istorie aplicată în SUA, depășind-o pe cea de patru miliarde de dolari primită de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul bancar elvețian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata