Băncile occidentale au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut

Marile bănci europene și americane au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut, iar noi concedieri sunt avute în vedere în Europa, pe măsură ce echipele de conducere se străduiesc să crească profitabilitatea afectată de înăsprirea reglementărilor, transmite Reuters.

Un număr de 18 dintre cele mai mari bănci europene au eliminat în total 21.500 locuri de muncă anul trecut, dar este vorba de mai puțin de jumătate din cele 56.100 de locuri de muncă eliminate de aceleași bănci în 2013.

De asemenea, șase dintre cele mai mari bănci americane au eliminat anul trecut 37.500 de locuri de muncă, după ce în 2013 au eliminat 45.700 de poziții. Aceasta înseamnă că în ultimii doi ani cele mai mari 24 de bănci europene și americane au eliminat 160.000 de locuri de muncă, în cazul celor șase mari bănci americane fiind vorba de 7,3% din staff, respectiv 4,1% pentru cele 18 mari bănci europene.

‘Câteva bănci globale au analizat modificările structurale și au decis să-și diminueze baza de costuri. Majoritatea au adoptat unele măsuri limitate de reducere a costurilor, dar fără a modifica în mod fundamental modul în care funcționează modelul lor de afaceri‘, a declarat directorul Boston Consulting Group, Aymen Saleh.

Analiștii susțin că băncile europene, în special cele din zona euro, este posibil să recurgă la noi concedieri din cauză că rămân cele mai neprofitabile din lume. Un studiu publicat anul trecut de Fondul Monetar Internațional, care a analizat 300 de mari bănci din întreaga lume, arată că doar 30% din băncile din zona euro au o structură care este capabilă să asigure o rentabilitate rezonabilă în timp, comparabil cu 80% în cazul băncilor americane.

De asemenea, băncile închid sucursale și concediază angajați pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de clienți se îndreaptă spre serviciile mobile și de online banking. Această tranziție spre digital banking ar urma să pună noi presiuni asupra staff-ului în următorii ani. Analiștii de la Citi au estimat recent că până la 54% din locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare sunt în pericol de pe urma impactului digitalizării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata