Bărbaţii de peste 45 de ani reprezintă cea mai stresată categorie profesională

Bărbații de peste 45 de ani reprezintă cea mai stresată categorie profesională din România, pentru că se tem că nu-și vor mai putea găsi un loc de muncă în eventualitatea în care ar rămâne fără serviciu, a declarat joi, Nicolae Voinoiu, directorul Direcției Control, Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

‘Noi intenționăm să extindem în acest an o evaluare demarată în anul 2008 în rândul angajaților, și din care a reieșit faptul că bărbații de peste 45 de ani sunt cei mai stresați, pentru că se tem că nu-și vor mai putea găsi un loc de muncă în eventualitatea în care ar rămâne fără serviciu. Campania de evaluare va fi dezvoltată în 5 județe ale țării. Pentru elaborarea unei metode de cuantificare a stresului e nevoie de un număr foarte mare de determinări.

Noi acum folosim metoda Danemarca, însă această metodă trebuie transpusă la nivelul țării, trebuie adaptată în funcție de regiune, obiectul de activitate al lucrătorului, de riscurile emergente’, a afirmat Nicolae Voinoiu, cu ocazia lucrărilor Campaniei Europene 2014-2015 ‘Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase’.

Potrivit acestuia, stresul afectează muncitorii, iar aceștia ajung la un moment dat să sufere accidente.

‘La finalul campaniei intenționăm să producem un material legislativ prin care inspectorii noștri să poată avea o pârghie de control al nivelului de stres suportat de angajați. Trebuie modificată legislația, pentru a reglementa tot ceea ce ține de relația de muncă dintre angajat și angajator. Momentan, este destul de dificil de cuantificat gradul de stres, atunci când ne confruntăm cu reclamații legate de condițiile de muncă la locul de muncă.

Inspectorii nu pot aplica sancțiuni, însă pot dispune măsuri de remediere a situației, măsuri care pot include și schimbarea locului de muncă al angajatului în cadrul companiei respective’, a mai spus Voinoiu.

Potrivit lui Doru Constantin Darabont, directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) ‘Alexandru Darabont’, 22% dintre lucrătorii din spațiul comunitar sunt afectați de probleme legate de stres.

‘La omul modern, stresul provine atât din mediul de muncă, cât și din mediul familial, și nu întotdeauna se poate face distincție între cele două componente. Conform ultimelor statistici, 22% dintre lucrătorii din spațiul comunitar sunt afectați de probleme legate de stres, 40% consideră că problema stresului la locul de muncă nu e tratată corespunzător, iar 50-60% dintre cazurile de absenteism de la muncă sunt cauzate de stres’, a spus Doru Constantin Darabont.

Campania ‘Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase’ se va derula pe parcursul a doi ani și va implica sute de organizații din întreaga Europă, cuprinzând o serie de activități precum sesiuni de formare, conferințe și ateliere de lucru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata