Barilul de petrol a trecut pragul de 100 de dolari după accidentul din golful Mexic

Preţul barilului de ţiţei a urcat luni la bursa de la New York peste pragul de 100 de dolari, pieţele fiind îngrijorate de posibilitatea unei închiderii prelungite a unui important culoar de navigaţie din Texas, după ce un accident în care a fost implicată o barjă petrolieră a provocat o pată de petrol în Golful Mexic, transmite AFP.

În jurul orei 13,25 GMT, cotaţia barilului ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna mai a crescut cu 66 de cenţi, până la 100,12 dolari, pe bursa New York Mercantile Exchange (Nymex). La bursa ICE Futures Europe, barilul de ţiţei Brent s-a apreciat cu 46 de cenţi, până la valoarea de 107,38 de dolari.

Houston Ship Channel, un important culoar de navigaţie spre portul Houston din Texas (sudul SUA), a fost închis în urma unei coliziuni care a avut loc sâmbătă între o barjă care transporta un milion de galoane (3,78 milioane litri) de ţiţei şi o navă. Acest incident a provocat scurgerea unei cantităţi de aproximativ 168.000 de galoane (635.000 de litri) de ţiţei în golful Mexic, pe care echipele de curăţenie încearcă în continuare să o recupereze.

‘Speram că Houston Ship Channel să fie redeschis la începutul săptămânii, însă se pare că situaţia nu se va rezolva atât de rapid pe cât ne aşteptam’, a explicat Car Larry analist la Oil Outlooks and Opinions. ‘Aceasta va conduce la întârzierea navelor care încearcă să ajungă în SUA, iar rafinăriile vor înregistra probleme în aprovizionarea cu petrol brut’, a adăugat analistul.

De asemenea, operatorii se tem de un posibil impact asupra pieţei petrolului al unei eventuale escaladări a tensiunilor între Occident şi Rusia. Forţele ruse au luat cu asalt o nouă bază ucraineană din Crimeea, iar observatorii se tem că Rusia ar putea viza şi estul Ucrainei. Rusia, unul dintre cei mai mari producători mondiali de hidrocarburi, furnizează aproximativ 30% din necesarul de gaze naturale şi petrol al Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata