Barroso: Am luat decizia de a semna acordurile de asociere cu Republica Moldova şi Georgia nu mai târziu de luna iunie

Consiliul European a luat joi, 20 martie, decizia foarte importantă de a semna acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova şi Georgia, nu mai târziu de luna iunie acest an, anticipând astfel datele stabilite, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru presa română din Bruxelles.

„A fost o decizie în unanimitate. Am dat personal unele informaţii privind aspecte tehnice legate posibila încheiere a acestor acorduri. După cum ştiţi, conform legislaţiei noastre, trebuie să le traducem în toate limbile, dar putem deja să le semnăm în mai multe limbi. Am fost fericit să văd că există un consens acum între statele membre pentru devansarea datei semnăturii acordurilor, inclusiv secţiunea comercială, atât cu R. Moldova, cât şi cu Georgia”, a declarat Barroso în cursul nopţii de joi spre vineri.

„Deci conform deciziei luate astăzi, pe care Comisia Europeană a susţinut-o, semnarea va avea loc nu mai târziu de luna iunie acest an, deci în câteva săptămâni de zile”, a mai spus Barroso.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat joi, la sosirea la Consiliul European de primăvară, că a solicitat la summitul PPE sprijin pentru ca semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb cu Republica Moldova să fie devansată la sfârşitul lunii iunie.

„La PPE am cerut sprijin ca semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb să fie devansată, să vedem ce se va întâmpla în Consiliu. Adică până în iunie, până la sfârşitul lui iunie”, a declarat Traian Băsescu, sugerând că va ridica această problemă şi la summitul UE.

Până în prezent, semnarea Acordului de asociere şi a secţiunii sale de liber schimb cu Republica Moldova şi Georgia era programată să aibă loc până la sfârşitul lunii august, după ce aceste documente au fost parafate cu prilejul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata