Băsescu: Dacă fratele meu a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă în faţa legii

Președintele Traian Băsescu a dat asigurări joi, 19 iunie, că nu va interveni la nicio instituție a statului pentru a-l proteja pe fratele său, Mircea Băsescu, susținând că în cazul în care acesta a săvârșit ceva ilegal, va trebui să răspundă în fața legii.

„Este major, este responsabil pentru faptele lui și dacă a săvârșit ceva ilegal, va trebui să răspundă, ca orice cetățean al României, în fața legii. Eu nu-l acuz, dacă îl va acuza cineva, aceasta va fi justiția. Lucrul pe care îl acuz deocamdată este anturajul în care a intrat”, a declarat șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că între nevoia de consolidare a justiției și reflexul firesc de a-și apăra fratele alege consolidarea justiției.

Băsescu a arătat că știe varianta fratelui său în acest caz încă de anul trecut, atunci când acesta i-a spus că este șantajat iar el i-a recomandat să se prezinte la Parchetul din Constanța și să informeze asupra acestui lucru.

„Nu sunt dispus să prezint această variantă, deoarece nu sunt dispus să cred decât în varianta justiției, și nu în varianta fratelui meu. Nu pentru că nu am încredere în el, dar într-un stat de drept varianta justiției este cea adevărată. Așa încât nu mă voi transforma într-un avocat al lui, cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu ar fi trebuit să se implice”, a spus șeful statului.

Traian Băsescu a susținut că în zece ani de mandat nu a făcut nicio intervenție în justiție pentru nimeni.

„Mai mult, dacă au existat încercări de a mă convinge să fac intervenții, nu am ezitat să le fac publice”, a adăugat el.

Șeful statului a subliniat că pleacă de la premisa că în justiție „indiferent de cum ne cheamă sau cine suntem, toți suntem egali”.

„Faptul că ești fratele președintelui nu te scutește de responsabilitatea în fața justiției și a legii. Sper ca varianta pe care mi-a spus-o să fie cea reală, dar sper, varianta în care voi crede va fi cea a justiției”, a spus el.

Băsescu a declarat că regretă faptul că fratele său s-a implicat într-un astfel de anturaj cu „consecințele pe care le vedem”.

„Sunt încrezător că justiția va scoate la iveală adevărul în această dispută publică între fratele meu și rudele d-lui Sandu Anghel”, a afirmat Băsescu.

Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, a formulat o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu pentru trafic de influență, înșelăciune și inducerea în eroare a organelor judiciare în legatură cu dosarul în care el este acuzat de șantaj.

Avocatul acestuia, Pavel Abraham, a depus pe 13 iunie noi probe la dosar, audio și video, care l-ar incrimina pe Mircea Băsescu, acesta fiind acuzat de familia interlopului că ar fi primit sute de mii de euro ca să intervină pentru eliberarea din arest a lui Bercea Mondial.

Fiica și ginerele lui Bercea Mondial sunt cercetați de procurorii DNA — Serviciul teritorial Constanța după ce, la sfârșitul lunii mai, au fost prinși în flagrant în timp ce-l șantajau pe Mircea Băsescu, amenințându-l cu darea în vileag a unor pretinse fapte de corupție dacă nu le va da suma de 280.000 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata