Băsescu face apel la instituţii să nu avizeze HG privind Portul Constanţa

Președintele Traian Băsescu a făcut apel joi, 8 mai, la Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei și alte instituții să nu avizeze hotărârea de guvern privind transferul unui pachet de acțiuni de la Portul Constanța către Primăria Constanța.

„Nu am cum să fac apel la premier, pentru că în marasmul decizional în care se află cu privire la interesele statului român cu certitudine în mintea lui vor prevala interesele lui Radu Mazăre și amenințările lui Radu Mazăre. Dar fac un apel public la toți cei care trebuie să avizeze această hotărâre, că foarte probabil — n-o luați ca amenințare — , dar îi atenționez că foarte probabil vor trebui să răspundă în fața legii. (…) Vă asigur că se va face următorul joc: vor fi delegați secretarii de stat. Miniștrii ori vor fi plecați ori nu or să aibă timp să semneze, dar ilegalitatea este majoră și sfatul meu către cei care vor fi împinși să semneze, să avizeze această hotărâre este să nu o semneze. Eventual, să-l lase pe Victor Viorel să o semneze singur”, a declarat șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a explicat că, în prezent, statul român deține 60% din acțiuni la Portul Constanța, Consiliul local Constanța și Fondul Proprietatea având fiecare câte 20% și că prin acest proiect de HG statul va pierde pachetul majoritar.

„Prin proiectul unei hotărâri de guvern care este trimis spre avizare — acesta este proiectul — Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acțiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deține 33% din acțiuni, Fondul Proprietatea — 20% și statul roman pierde pachetul majoritar, ajungând la 47%”, a spus președintele Băsescu.

El a subliniat că acest lucru este interzis de legislația în vigoare, Portul Constanța fiind declarat prin opt sau nouă acte normative o infrastructură strategică.

Șeful statului a adăugat că, tot în legislația care vizează activitatea societăților și regiilor de interes național, se precizează că nu există transfer gratuit de acțiuni și că nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%.

„Vreau să vă spun că riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea oricând poate să vândă cele 20% sau poate să facă o alianță cu cele 33% ale lui Radu Mazăre și să pună prin decizii statul român în dificultate atunci când are de derulat strategii, operațiuni strategice, operațiuni tactice sau operațiuni de securitate națională prin portul Constanța. De asemenea, problematica de dezvoltare este una fundamentală, în care statul român trebuie să-și asume rolul principal prin decizii majoritare care să vizeze importanța strategică a acestui obiectiv de infrastructură”, a spus președintele Băsescu.

El a amintit că Alro Slatina „s-a pierdut, tot prin jocuri de acțiuni, în timp ce Victor Viorel era șeful Corpului de control”.

Șeful statului a precizat a vorbit despre acest subiect pentru a lansa un avertisment public la adresa celor care vor fi „împinși” să dea avize — Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei sau alte instituții ale statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata