Băsescu: Fragilizarea fondului de pensii, un risc al promulgării legii privind reducerea CAS

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri că un risc al promulgării legii privind reducerea CAS ar fi fragilizarea sustenabilității fondului de pensii, indicând că au mai fost „zile” în care nu se știa de unde se vor lua fonduri pentru plata pensiilor.

Președintele Băsescu a enumerat riscurile promulgării legii privind reducerea CAS. Astfel, el a arătat că primul risc este legat de depășirea deficitului bugetar angajat, a deficitului structural și a deficitului pe bugetul general consolidat, ceea ce ar putea avea ca efect întreruperea acordului cu FMI, UE și Banca Mondială.

„Un alt risc despre care toată lumea se ferește să vorbească, dar este o realitate — fragilizarea sustenabilității fondului de pensii. Toți spun ‘nu e nimic, se va lua de oriunde, dar se vor plăti pensiile’. Eu vă spun că am trăit zile când am constatat că nu avem de unde să luăm. Or, această fragilizare, creșterea de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei deficit al fondului de pensii este un lucru îngrijorător. Nu vreau să spun, Doamne ferește!, că nu se vor plăti pensiile, dar se crește riscul ca la un moment dat să începem să amânăm plata pensiilor, să le mai mutăm pe luna viitoare și așa mai departe, funcție de lichidități. Eu nu spun neapărat că se va întâmpla așa, dar creșterea de la 12,5 la peste 18 miliarde este un lucru care nu trebuie făcut. Acesta este un deficit structural, or, bătălia oricărei țări responsabile este pentru reducerea deficitelor structurale”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că deficitele structurale au efecte pe perioade lungi de timp și trebuie absorbite planificat, astfel încât, de la an la an, să se reducă deficitul structural la fondul de pensii.

„Aici, soluția este în creșterea salariilor și creșterea numărului de locuri de muncă, dacă Guvernul ar avea o asemenea prioritate, dar nu o are și trebuie să se gândească și la acest lucru”, a susținut Băsescu.

Președintele Băsescu a menționat că un alt risc al promulgării legii de reducere a CAS ar fi legat de creșterea taxelor, precum cele pe proprietate, pe automobile și a cotei unice.

De asemenea, el a indicat că un alt risc prin promulgarea legii ar fi reducerea și mai puternică a investițiilor susținute din bugetul de stat, care ar avea ca efect reducerea numărului de locuri de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata