Băsescu: Îl contrazic pe Poroşenko fără drept de apel privind o posibilă incursiune a Rusiei în flancul estic al NATO

Președintele Traian Băsescu a declarat duminică, 7 septembrie, la Cotroceni, că îl contrazice „fără drept de apel” pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, care a declarat sâmbătă că Rusia ar putea cuceri în scurt timp Bucureștiul.

„Eu am vrut sa am o reacție ieri, dar am înțeles în ce situație este Poroșenko. Președintele Poroșenko este în situația în care a crezut că va putea lichida problema separatiștilor cu armata națională a Ucrainei. A constatat că nu poate. A constatat că e nevoit să încheie o încetare a focului care, vă spun eu între ghilimele — va degenera într-un armistițiu și în pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare. Prin acea autonomizare de care vorbește dânsul, nu știu ce va mai rămâne din autoritatea Kievului pe aceste teritorii și, probabil, a încercat să dea o explicație. Vreau să știți că îl contrazic fără drept de apel. A făcut o incursiune pe flancul estic. Exact acela, pentru care NATO, 28 de state își pun la un loc resursele militare ca să apere acest flanc. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poti face față la 28 de state, în care intră Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania, dacă discutăm de capabilități militare moderne și logistica derulării unui astfel de conflict. Deci, l-am înțeles pe președintele Porosenko. N-aș vrea să considere cineva că este o reacție la declarația dânsului de ieri, dar vreau să vă asigur că acest scenariu nu este valabil”, a afirmat președintele Băsescu.

El a afirmat că acest scenariu ține de un procent de 0,01% de iraționalitate, în cadrul căruia trebuie să se țină cont că ar putea avea loc o agresiune armată a Rusiei.

„Acest scenariu nu este valabil. Este în acel 0,01%”, a adăugat Traian Băsescu. „În proporție de 99,99%, acest lucru nu se poate produce — o agresiune a Federației Ruse împotriva României. Dar rămâne un 0,01%, care spune că poate lucra în continuare iraționalul și, atunci, ca șef de stat, nu am dreptul să nu iau în considerație această criza de securitate din regiune și să nu cer aliaților noștri ca, împreuna cu noi, să garantăm securitatea României și împotriva iraționalului”, a mai spus anterior șeful statului

Comentând afirmațiile pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-ar fi făcut într-o discuție la telefon cu șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, potrivit cărora armata rusă ar putea, dacă ar dori, să ‘cucerească’ Kievul în numai două săptămâni, Poroșenko a spus, săptămâna aceasta: ‘Armata Federației Ruse numără 1,2 milioane de oameni. Conform aceleiași logici în care Federația Rusă poate ‘cuceri Kievul’, Rusia ar putea cuceri și Varșovia, Vilnius, Riga, Bucureștiul, orice alt oraș, dacă întreaga lume nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata