Băsescu: Niţu mi-a promis înainte de numire că se va ocupa de dosarul Revoluţiei, Kovesi la fel

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat joi, 12 martie, că atât fostul procuror general Laura Codruța Kovesi, cât și actualul, Tiberiu Nițu, i-au promis că se vor ocupa de finalizarea dosarului Revoluției și de cel al Mineriadelor, dar niciunul nu a făcut-o.

„Angajamentul Codruței Kovesi din acea întâlnire (din septembrie 2009-n.r.) că va acționa cu celeritate în continuare în clarificarea dosarului Revoluției și a Mineriadei a fost cel care m-a determinat s-o mai propun pentru încă un mandat, să semnez decretul pentru a-i da al doilea mandat. Am sperat că se va întâmpla. Dar Codruța Kovesi nu e o excepție. Nici Botoș n-a făcut lumină în dosarul mineriadei și în dosarul Revoluției, nici Codruța Kovesi, nici Nițu. Nițu mi-a promis înainte să-i semnez decretul de numire că se va ocupa de dosarul Revoluției să fie rezolvat. A avut un an. Ministrul Justiției, dl Cazanciuc, a spus ‘termenul de un an este un termen rezonabil’. În vara anului trecut l-am sunat pe dl Nițu, l-am întrebat în ce stadiu suntem cu dosarul Revoluției, fiindcă a trecut un an. Mi-a spus că lucrează. Cu câteva zile înainte să îmi termin mandatul l-am întrebat din nou și mi-a spus că nu e gata. Ceva se întâmplă. Oricât ar fi de binevoitori procurorii generali, există ceva în spatele lor care blochează acest dosar”, a afirmat Băsescu la sediul Partidului Mișcarea Populară.

Fostul șef al statului a explicat că demersul său nu este îndreptat împotriva „vreunui om”, ci spre „nevoia de a ne clarifica ce s-a întâmplat la Revoluție”.

„Cred că orice român vrea să știe de ce au murit 1.600 de oameni. Orice român vrea să știe care au fost mecanismele care au făcut ca după alegerile din mai 1990 în iunie să aduci minerii la București când aveai o forță politică atât de mare. Pentru mine sunt episoade care ar veni în continuarea condamnării comunismului pe care am făcut-o. Este clar că revoluția a fost un moment de răsturnare a sistemului comunist, dar în același timp și de confiscare a răsturnării de către linia a două comunistă”, a mai susținut Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata