Băsescu: OUG 45 – neconstituţională; ordonanţa legată de transferul de primari are un profund caracter electoral

Președintele Traian Băsescu consideră că Ordonanța de Urgență 45, privind alegerile, este neconstituțională iar cea „legată de transferul de primari” are „un profund caracter electoral” și a făcut un apel la Guvern să nu emită acest act normativ.

„Ordonanța de Urgență nr. 45 din 2014 din 26 iunie este aceea care modifică atât Biroul Electoral Central, cât și reprezentarea în secțiile de votare, precum și modalitatea de vot. Îl atenționez pe primul-ministru, care a semnat această ordonanță de urgență, că atât Comisia de la Veneția, cât și Curtea Constituțională a României au primii — recomandări, Curtea Constituțională — hotărâri, prin care precizează foarte clar că nu trebuie emise acte normative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor. Deci Ordonanța 45 este o ordonanță care afectează procesul electoral. Ea este neconstituțională”, a declarat Băsescu miercuri la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește ordonanța de urgență „legată de transferul de primari”, președintele consideră că Victor Ponta „are nevoie ca aerul” de aceasta, „pentru că altfel nu poate ieși președinte”.

„De aceea este această disperare, să se încalce toate cutumele, inclusiv Constituția, pentru că administrația locală este instituție constituțională, este definită în constituție, ordonanța de urgență nu trebuie emisă. De aceea fac un apel la Guvern și la responsabilitate — să nu se emită ordonanța de urgență cu privire la transferul primarilor. Am văzut argumentația pe care au adus-o cu privire la o astfel de lege — atenție, lege, nu ordonanță de urgență — din 2006. Sigur, cei care au aprobat legea, majoritatea care a aprobat legea are responsabilitățile ei, justificările ei, care sunt cu totul altele decât cele de acum. Justificarea este că atunci se introducea interdicția pentru primari de a migra de la un partid la altul. Dar vă rog să căutați pe site-urile Curții Constituționale, chiar pe site-ul Președinției, veți constata că și atunci am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate. Acum însă sunt grosier anticonstituționale și cu un profund caracter electoral”, a spus Băsescu.

În opinia sa, „actul de mâine, dacă va fi emis, cu privire la dreptul primarilor de a migra este un act care arată spaima lui Victor Ponta”.

„El știe că nu poate câștiga alegerile prezidențiale și încearcă să-și creeze avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri. Mi-aș permite să fac încă o dată un apel la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democrația, dar mai încerc un apel — să atace la Curtea Constituțională Ordonanța 45 din 2014, ordonanța de urgență de modificare a Legii educației și, dacă mâine vom avea un guvern care, în lipsa lui Victor Viorel Ponta, va fi atât de inconștient încât să emită ordonanța de urgență care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipație să o atace și pe aceasta imediat la Curtea Constituțională”, a afirmat șeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata