Băsescu: Referendumul din Crimeea, ilegal; România nu recunoaşte rezultatele acestuia

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaşte rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia”, susţine şeful statului, în comunicatul publicat duminică.

El precizează că „un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională”, arătând că rezultatul „previzibil şi lipsit de fundament legal” al actualului referendum îl reprezintă „anexarea” Crimeei.

„Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta”, a spus preşedintele Băsescu.

Șeful statului conchide că România susţine independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.

Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 GMT în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, 93% din alegători au votat pentru anexarea la Rusia, relatează EFE şi France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. andreea spune

    Da oare cine l-o fi intrebat? Da oare ce sens are aceasta declaratie cu privire la stimabilii ucrainieni? Oare nu avem noi romanii nostri pretutindeni, in favoarea carora trebuie luate pozitii ferme? Nu timid si tardiv, ca in ultimele luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata