Băsescu: România trebuie să facă parte dintr-un format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina-Rusia

11

Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, România trebuie să facă parte din această formulă.

„În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere”, a spus Băsescu, joi, într-o declaraţie susţinută înaintea plecării la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European pe tema situaţiei din Ucraina.

Ca argumente, Băsescu semnalează faptul că România are peste 400.000 de cetăţeni ucraineni vorbitori de limba română, ceea ce ne situează pe locul doi după minoritatea rusă, este cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea şi se află la o sută de kilometri de un alt conflict îngheţat, cel din Transnistria.

„Nu în ultimul rând, România nu este dependentă de importurile de gaze din Federaţia Rusă. Deci, nu are o grea dependenţă de importurile de gaze din Federaţia Rusă şi le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze, prin interconectorul cu Ungaria putem primi gaze şi din Norvegia. România are o dependenţă extrem de mică de Federaţia Rusă. Poate fi un participant asupra căruia să nu se ridice semne de întrebare la negocieri”, a adăugat Băsescu.

El a precizat că interesul naţional al României este să fie implicată în această situaţie şi plecând de la premisa că are 640 de kilometri de frontieră cu Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata