Bătălie fără concurenţă pe laptele şi cornul guvernamental din Neamţ

– Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ vrea să fie semnate contractele înainte de începerea noului an şcolar

– Din cauza preţului scăzut oferit de guvern, copiii primesc pâine fără gust în loc de corn, iar laptele nu este niciodată proaspăt

– La licitaţie s-au înscris firmele care se ocupă de această afacere de mai mulţi ani, fiecare pe lotul ei, astfel încât să nu se deranjeze între ele

 

Firmele din Neamţ abonate la distribuirea pacheţelului gratuit cu corn şi lapte în grădiniţe şi şcoli s-au înscris şi la licitaţia pentru anul şcolar 2015-2016. În ordinea depunerii actelor, acestea sunt: „Cibibon” SRL, „Tipotrans” SRL, „Complex Agroalimentar” SRL, „Magnus Impex” SRL, „Panamarom” SRL.

Consiliul Judeţean Neamţ a finalizat prima etapă a licitaţiei pentru semnarea contractelor de distribuire a pacheţelului guvernamental în şcoli şi grădiniţe, ce a constat în inventarierea documentelor depuse de firmele interesate. Anunţul a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în urmă cu circa 50 de zile, iar termenul limită de înscriere la licitaţie a expirat ieri, 12 august, la ora 9:00.

Surprinzător sau nu, la licitaţie s-au înscris tot firmele care se ocupă de această afacere de mai mulţi ani. Surprinzător sau nu, firmele respective participă singure pe loturile-traseele pe care le-au contractat an de an. Astfel că, în ultima etapă a licitaţiei, care va fi una electronică, nu vor exista mai multe oferte şi nici motive de scădere concurenţială a preţului.

De altfel, preţul unui pachet, însemnând şi corn, şi lapte, preţ stabilit prin ordin guvernamental, este unul relativ neatractiv: 1,073 lei fără TVA. Pentru copii, acest preţ modic se traduce într-o calitate proastă a pacheţelului, în care găsesc pâine fără gust în loc de corn şi niciodată lapte proaspăt.

Demersuri din timp anul acesta

Noutatea din acest an este că demersurile Consiliului Judeţean au început cu circa trei săptămâni mai devreme decât în alţi ani, astfel încât sunt şanse ca semnarea contractelor să fie făcută înainte de începerea anului şcolar.

„Am demarat din timp procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă cu finalizare electronică, ca să nu mai ajungem în anumite situaţii neplăcute şi să avem siguranţa că vor fi semnate contractele înainte de începerea anului şcolar. În plus, am avut întâlniri cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, cărora le-am cerut să analizeze împreună cu distribuitorii dificultăţile existente în teren, să găsească împreună soluţii acolo unde mai lipseşte un frigider, de exemplu, astfel încât totul să fie funcţional încă din prima zi de şcoală”, a declarat Constantin Iacoban (foto), preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Sume mari pentru corn şi lapte ieftine

Numărul total de pacheţele guvernamentale cu corn şi lapte luat în calcule de Consiliul Judeţean Neamţ este de 9.131.181. Acesta a rezultat în urma datelor primite de la Inspectoratul Şcolar referitoare la numărul de elevi din ciclurile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial. Pentru a fi obţinut totalul, au fost făcute înmulţiri cu 177 de zile de şcoală pentru elevii de la gimnaziu şi cu 172 de zile pentru ceilalţi.

Deşi preţul unui pacheţel nu este mare, firmele fac un rulaj de invidiat în această afacere. Astfel, pentru anul şcolar 2014-1015, „Tipotrans” SRL a încasat 1.165.280,40 lei, fără TVA, pentru Lotul 1, care înseamnă zona Piatra Neamţ I, o zonă foarte convenabilă, şi alţi 965.060,40 lei, fără TVA, pentru Lotul 4, care înseamnă zona Roman I, din nou o zonă foarte convenabilă din privinţa cheltuielilor de transport. Similar, şi celelalte firme au încasat bani frumoşi, numai că unele dintre ele au avut de dus pacheţelele şi în creierul muntelui, şi în colţurile cel mai îndepărtate ale judeţului.

Mihael BALINT

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata