„Bătrânul din Carpaţi”, copacul vechi de 900 de ani

La 70 de kilometri de Brasov, in comuna Mercheasa sta falnic un arbore vechi de peste 900 de ani. Numit si „Bătrânul din Carpaţi”, copacul are circumferinta de 9,3 metri si masoara peste 21 de metri in inaltime.

Batranul Carpatilor facea parte dintr-o padure de stejari care se intindea pe 300 de ha, dar care astazi nu mai exista.

In 2009, a fost inclus pe lista celor mai spectaculosi copaci din tara, castigand si titlul de cel mai batran arbore din Romania.

Copacul este mandria comunei, asa ca reprezentantii Ocolului Silvic l-au ingradit, pentru a-l proteja de animalele care pasc in zona.

Ferit de lume si de aglomeratia cotidiana, la marginea unei păduri dese şi vechi de sute de ani, se află un sat pe care, dacă odată ai să-l vizitezi, te va face să înţelegi de ce este viaţa în Transilvania atât de frumoasă.

La Mercheaşa, sat aflat la 11 kilometri de oraşul Rupea, oamenii sunt cu adevărat gospodari, vezi asta de cum intri în sat, iar dacă îi întrebi cu ce se mândresc ei mai tare şi mai tare îţi vor spune într-o voce de copacul vechi de 900 de ani.

De aproape un mileniu, sălăsluieşte la marginea satului, neobosit de iernile geroase sau verile toride prin care a trecut. Are peste 900 de ani şi măsoară o înălţime de 21,3 metri. Nici patru oameni de s-ar uni, nu ar putea sa-l ia în braţe, circumferinţa acestuia fiind de 9,3 metri. În 2011, sătenii alături de asociaţia Geopark Perşani au înscris copacul într-un top al celor mai vechi arbori din ţară şi l-au botezat ”Bătrânul Carpaţilor”.

Cu o asemenea vârstă milenară nu puteau să lipsească şi legendele legate de acest bătrând copac. De altfel, sub „ochii” lui s-a născut Transilvania, ”ţara dincolo de păduri”, s-au construit cetăţi şi biserici fortificate, au avut loc războaie şi s-au împărţit ţări şi neamuri. Se spune de exemplu, că sub copacul bătrân de nouă secole numeroşi domnitori ar fi pus ţara la cale, profitând de umbra răcoroasă a gorunului.

Pentru a ajunge la gorunul de 900 de ani de la Mercheaşa nu trebuie decât să întrebaţi pe oricine în sat care este drumul. Veţi merge pe un drum de ţară vreo 1,8 kilometri, la nord-est de sat şi veţi ajunge pe o câmpie de stejari seculari. Nu ezitaţi să observaţi şi ceilalţi copaci, printre ei se află şi unul care are peste 500 de ani vechime.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata