BCE a lăsat dobânda de bază la nivelul record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 2 octombrie,să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,05%, transmite AFP.

Majoritatea analiștilor se așteptau ca BCE să nu modifice acest indicator de referință a costului creditului în zona euro, după ce luna trecută BCE a decis să reducă dobânda de bază, pentru a doua oară în ultimele patru luni, până la la nivelul record de 0,05%.

De asemenea, BCE a decis joi să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

În luna iunie a acestui an BCE a devenit prima mare bancă centrală din lume care a introdus dobânzi negative la depozitele bancare, ceea ce însemnată că băncile comerciale plătesc a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin.

Atenția analiștilor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicații cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. În plus, observatorii se așteaptă și ca Mario Draghi să clarifice planurile BCE de a cumpăra obligațiuni garantate cu active (ABS) începând din luna octombrie, în ideea de a injecta noi lichidități în sistemul financiar.

Săptămâna trecută, Mario Draghi a spus că BCE este gata să facă mai mult pentru creșterii economice, însă a avertizat că politica monetară nu poate relansa de una singură economia zonei euro fiind nevoie ca și guvernele să adopte reforme structurale.

Conferința de presa lunară a BCE va avea loc joi la Napoli. În mod tradițional, de doua ori pe an BCE organizează reuniunile de politica monetara în capitala unei țări membre a uniunii monetare și nu la sediul de la Frankfurt al instituției. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata