BCE a redus dobânda de bază la nivelul record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, joi, 4 septembrie, dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,05%, un nou minim istoric, de la nivelul de 0,15%, transmite AFP.

De asemenea, consiliul guvernatorilor BCE a decis joi să reducă și mai mult rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ până la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti mai mult pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin. În sfârșit, BCE a decis joi să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală până la 0,30% (de la 0,40% anterior).

Decizia BCE de a reduce și mai mult costul creditului vine după ce în al doilea trimestru al acestui an economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA și Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflației a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Atenția analiștilor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicații cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. Tot joi, Draghi va dezvălui noile prognoze de inflație și creștere, elaborate de stafful BCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata