BCE a redus dobânda de bază la nivelul record de 0,15%

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,15%, un nou minim istoric, și de asemenea a decis să introducă, pentru prima dată în istorie, dobânzi negative la depozitele overnight, în ideea de a evita intrarea zonei euro într-o deflație similară cu cea înregistrată de Japonia în anii 90, transmite Reuters.

Ca urmare a deciziei de a reduce rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ (la minus 0,10%), practic băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin. Introducerea unei astfel de măsuri ar trebui să conducă la creșterea creditelor acordate companiilor și gospodăriilor.

De asemenea, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40 (de la 0,75% anterior).

‘Noi măsuri de politică monetară pentru a asigura funcționarea mecanismului de transmisie a politicii monetare vor fi anunțate în comunicatul de presă ce va fi publicat la ora 3.30 p/m/ CET’, precizează BCE.

Atenția analiștilor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicații cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. Tot joi, Draghi va dezvălui noile prognoze de inflație și creștere, elaborate de stafful BCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata