BCE menţine finanţarea pentru băncile greceşti la 89 de miliarde de euro

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis luni, 13 iulie, să mențină, nemodificat, la 89 de miliarde de euro, plafonul finanțării de urgență destinată creditorilor eleni (ELA), a declarat pentru Reuters o sursă din interiorul BCE.

Băncile grecești, care au fost închise în ultimele două săptămâni, depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni.

Anterior, un oficial din Ministerul de Finanțe de la Atena a spus că băncile grecești vor rămâne, deocamdată, închise. În 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat închiderea băncilor elene și impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. Decretul privind vacanța bancară expira luni, 13 iulie. ‘Vacanța bancară va fi prelungită’, a declarat oficialul din Ministerul de Finanțe.

Liderii zonei euro au ajuns luni, în unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană), al treilea de acest fel în ultimii cinci ani, a anunțat pe Twitter președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Cu toate acestea, agenția de evaluare financiară Moody’s a estimat recent că, indiferent dacă autoritățile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaționali, băncile grecești vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrală Europeană va continua să joace un rol important în calitate de creditor și furnizor de lichiditate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata