BEC a respins candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare

20

Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marian Muhuleţ.

Mircea Diaconu poate contesta decizia BEC până pe 10 aprilie.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a susţinut pe 13 martie că achitarea lui Diaconu pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti nu influenţează în niciun fel interdicţia în cazul acestuia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European.

Într-un comunicat de presă al ANI se arată că Mircea Diaconu a fost declarat în stare de incompatibilitate printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 19 iunie 2012.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie că Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare după ce liberalii au luat act de comunicatul ANI şi sentinţa ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi Mircea Diaconu a demisionat din partid, el declarând că intenţionează să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.

„Am depus demisia la organizaţia din Curtea de Argeş, al cărei membru eram. Motivul e simplu, vreau să strâng 100.000 de semnături ca independent până pe 26 martie, să candidez independent şi să-mi fac dreptate. (…) Este singura variantă ca să-mi iau de pe mine această mizerie pusă de Agenţia Naţională de Integritate”, a spus Diaconu.

El şi-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie în calitate de independent. Diaconu a menţionat că a strâns peste 125.000 de semnături de susţinere a candidaturii sale.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis luni să trimită Tribunalului Bucureşti (TB) două contestaţii ale unei societăţi împotriva candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, după ce a stabilit că nu sunt de competenţa sa.

Contestaţiile au fost formulate de SC Veda Consulting Systems Protocol SRL şi sunt semnate de Mihaela Zambra Iosipescu şi, respectiv, de Mircea Nicolae Zambra Iosipescu, care în documentele înaintate BEC se referă la aspectul incompatibilităţii lui Diaconu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata