Bicicleta din lemn construită la Târgu Mureş ar putea fi prezentată la Turul Franţei

17

Singura bicicletă construită aproape în totalitate din lemn stratificat, care circulă în municipiul Târgu Mureş, a fost invitată în acest an la o prezentare, cu ocazia Turului Franţei, a declarat presei, luni, inventatorul bicicletei ecologice, Zsok Donat.

‘Este făcută din lemn de brad stratificat – cadrul are 6 straturi de lemn – fiecare strat are îmbinările interne pentru rezistenţă. Furca este din lemn, pe spate am o roată de scuter, iar pe faţă una de bicicletă. I-am pus un arc la scaun pentru amortizarea şocurilor. Ghidonul este din lemn cu metal, combinat. Am făcut-o să fie şi funcţională. Alţii zic că au văzut cu lanţ din lemn, dar am spus că nu poţi merge cu ea dacă-i pui lanţ din lemn (…) Un domn din Anglia mi-a făcut poze, a spus că promovează chestii din acestea ecologice şi că în vară începe Turul Franţei şi are de gând, pe cheltuiala lui, să mă invite acolo să promovez bicicleta. Am rămas surprins, am cartea de vizită în buzunar, aştept acum să fiu contactat’, a declarat luni Zsok Donat.

Inventatorul a spus că a fost nevoie de o muncă susţinută pentru a putea face o bicicletă sigură, că a început cu o serie de schiţe pe calculator, apoi a adaptat la cadrul de lemn o roată de scuter şi una de bicicletă, a pus lanţ metalic şi pedale normale.

‘Am muncit la ea, este foarte mult de lucru şi mult de gândit. A trebuit să gândesc fiecare distanţă, cum ar fi cea dintre scaune şi pedale, să nu dau cu genunchii în ghidon, să pot lua curba corect cu ea, a trebuit să mă gândesc la toate aspectele pentru a fi funcţională’, a spus inventatorul, care a precizat că anumite detalii cu privire la confecţionarea unor părţi ale bicicletei le va păstra secrete.

În privinţa costului unei biciclete ecologice, Zsok Donat a arătat că aceasta ar costa câteva mii de euro, însă deocamdată exemplarul cu care circulă prin Târgu Mureş nu este de vânzare.

‘Încă nu m-am hotărât, dar e mii de euro, e de lucru la ea, e deosebită, e unică, nu m-am hotărât la preţ, dar mă gândesc undeva între 5.000 şi 10.000 de euro. Alţii vehiculau şi mai mult. Deocamdată e făcută pentru mine. Am un puşti de 16 ani şi mă pregătesc să mai fac măcar una pentru el, să mergem amândoi. Lumea întreabă, e curioasă, dar când aude de mii de euro, se cam dezumflă’, a susţinut inventatorul.

Acesta a precizat că bicicleta ecologică a confecţionat-o într-un atelier mic, pe care îl are acasă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata